Οι Κύπριοι επιχειρηματίες το κλειδί για την ανάπτυξη

Σημαντικότατη για την κυπριακή ανάπτυξη και οικονομία κρίνεται η ύπαρξη και η ενίσχυση των εγχώριων επιχειρηματιών και επενδυτών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι πέραν της προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό, ιδιαίτερο βάρος, κίνητρα και υποδομές θα πρέπει να δοθούν στους ντόπιους επενδυτές, ώστε η οικονομία να ξαναχτιστεί σε σωστές βάσεις.

«Οι εγχώριοι επενδυτές είναι κάπως δυσκολότερο να κάνουν άνοιγμα και να επενδύσουν εκτός Κύπρου σε σχέση με τα μεγάλα διεθνή funds. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως σταθεροποιείται αυτή τη στιγμή. Επίσης πρέπει να βελτιώσουμε τις γενικότερες συνθήκες ώστε ο Κύπριος επενδυτής να μπορέσει να πετύχει έναν μακρύ ορίζοντα, εμπιστευόμενος μακροπρόθεσμα την οικονομία του. Κάποιος που θα φτιάξει ένα εργοστάσιο ή θα εφαρμόσει μια νέα ιδέα η οποία θα βοηθήσει στις εξαγωγές ή στην προσφορά υπηρεσιών προς το εξωτερικό, θέλει να ξέρει ότι υπάρχει σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι βασικό είναι ο επενδυτής και επιχειρηματίας να γνωρίζει ότι στην πορεία δεν θα προκύψουν εκπλήξεις, ενώ αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις εργασίες του, αυτό να μπορέσει να επιλυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά από το νομικό σύστημα. Ιδιαίτερα σημαντικό δε είναι να νιώθει ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από το πολιτικό σύστημα.

Πάντως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας ότι το ζήτημα βαραίνει ακόμα την οικονομία.  

«Το πρόβλημα που αφορά στους κακοπληρωτές, στρατηγικούς ή μη, δεν έχει επιλυθεί ικανοποιητικά με τα ποσοστά να είναι αρκετά υψηλά. Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να νιώσει ότι υπάρχουν συνέπειες όταν δεν πληρώνει τακτικά τα δάνειά του. Μέχρι στιγμής, τόσο λόγω δικαστικού συστήματος, όσο και ελλιπών κανονισμών ή μη εφαρμογής τους, οι κακοπληρωτές δεν έχουν νιώσει πίεση», ανέφερε.

Στην παρατήρηση ότι οι τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης από την πλευρά τους, ο κος Ζαχαριάδης συμφώνησε και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντικό είναι οι ίδιες οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν σωστά τους δανειολήπτες, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

«Για να υπάρξει όμως πρόοδος χρειάζεται οι τράπεζες να εφαρμόσουν αξιοκρατικά κριτήρια. Ως γνωστόν η κατάσταση εντός του τραπεζικού τομέα δεν ήταν καλύτερη όσον αφορά στον τρόπο προσλήψεων ή στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων», είπε και υπενθύμισε ότι η Κύπρος στην παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο για την ποιότητα των Διοικητικών Συμβουλίων των ιδιωτικών οργανισμών.

Σημείωσε δε ότι είναι γενική παραδοχή πως για να πετύχει κάποιος επιχειρηματίας στην Κύπρο, χρειάζεται «πολιτικές και κομματικές προσβάσεις», κάτι που όπως είπε ισχύει και για τις τράπεζες.

«Όλα αυτά τα χρόνια ο τραπεζικός τομέας ήταν και είναι ακόμα στο επίκεντρο. Με τις τελευταίες κινήσεις που έχουν γίνει και της Τράπεζας Κύπρου στον ιδιωτικό τομέα, όσο και της Ελληνικής στον Συνεργατισμό με τη βοήθεια του κράτους, χαμηλώνει το ποσοστό των προβληματικών δανείων στο σύστημα και δημιουργούνται προϋποθέσεις σταθερότητας», είπε προσθέτοντας ότι όταν η ρευστότητα είναι σε καλό επίπεδο, τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα προσφέροντας δανεισμό.

Εξάλλου, ο τραπεζικός τομέας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ο κος Ζαχαριάδης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος, της  απονομής Δικαιοσύνης και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία.

«Εκεί χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Η εφαρμογή των νόμων και η λειτουργία των θεσμών και κανόνων είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», είπε διευκρινίζοντας ότι το είδος των επενδυτών στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σημασία.

Επισήμανε δε ότι οι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν μακροπρόθεσμα χρειάζονται πιο σταθερές βάσεις, κάτι το οποίο προϋποθέτει ακόμα αρκετές μεταρρυθμίσεις.

«Για τις σωστές επενδύσεις, όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, θα χρειαστούν αρκετές τομές ακόμα», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο πολιτογράφησης έναντι επενδύσεων, ο κος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «το να αγοράζει κάποιος ένα διαμέρισμα για να πάρει διαβατήριο, αν και θεωρείται επένδυση, δεν είναι μακροπρόθεσμη επένδυση αν και δημιουργεί μια τάση για την κατασκευή νέων κτηρίων».