Με ένα άκρως ενδιαφέρον του κείμενο για το «μέτρο» της επιτυχίας των επιχειρήσεων που φιλοξενείται στη σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου, ο πρόεδρος του παγκόσμιου κολοσσού PWC Robert E. Moritz, επισημαίνει την ανάγκη επανασύνδεσης της οικονομικής με την κοινωνική πρόοδο.
Ο Robert Moritz, υπογραμμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίον μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις στον ανεπτυγμένο κυρίως κόσμο, δεν συνυπολόγιζαν ως μέρος της αξίας που παράγει μια αγορά, κοινωνικές, κλιματολογικές και άλλες πτυχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η επιδείνωση του κλίματος αλλά και η φοβερή αύξηση της οικονομικής ανισότητας όπου οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν πλούτο περισσότερο από ότι η μισή ανθρωπότητα!
Ο πρόεδρος του παγκόσμιου κολοσσού, πέραν από τις επισημάνσεις τους για την υφιστάμενη κατάσταση, παραθέτει μια σειρά από προτάσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής του «μέτρου» της επιτυχίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Robert Moritz
Ένα παγκόσμιο πρότυπο για μη χρηματοοικονομικές αναφορές είναι ζωτικής σημασίας - και επείγον - υποστηρίζει ο Moritz.
Για πολλές δεκαετίες, οι οικονομίες της αγοράς ήταν μια σχεδόν μη συμπαγής δύναμη που ωφέλησε και έβγαλε δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, ενισχύοντας τις ευκαιρίες και την ποιότητα ζωής και αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής και την ασφάλεια. Όπου άκμασαν οι αγορές, ευημερούσαν τόσο οι μέτοχοι όσο και η ευρύτερη κοινωνία.
It's time to change how we measure what makes a business successful @Bob_Moritz https://t.co/Hnl9wrZO9m @PwC pic.twitter.com/ecU2ZClTgK
— World Economic Forum (@wef) December 7, 2020
Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, η οικονομική πρόοδος σε πολλά έθνη έχει αποσυνδεθεί με την κοινωνική πρόοδο. Η οικονομική ανισότητα αυξάνεται και αυξάνεται, όπως αποδεικνύεται από τους οκτώ πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο που κατέχουν περισσότερα από το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνολογική αναστάτωση δημιουργεί εκτεταμένη ανασφάλεια στην εργασία. Και ούτω καθεξής.
Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πώς μετράμε τι κάνει μια επιχείρηση επιτυχημένη
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι κάθε σύστημα είναι τέλεια σχεδιασμένο για να έχει τα αποτελέσματα που παίρνει. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημα αγοράς έχει πρόβλημα.
Λοιπόν, τι κάνουμε γι 'αυτό;
Ένα μέρος της απάντησης ξεκινά με εστίαση στα κίνητρα που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων. Στην ουσία, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ένας τρόπος κατανομής πόρων όπου μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία. Όμως, για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να συλλάβουμε την αξία με τον σωστό τρόπο και να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε όταν τη βλέπουμε. Προς το παρόν, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται επαρκώς. Αντίθετα, η κυρίαρχη αντίληψη της αξίας εξακολουθεί να είναι πολύ συχνά καθαρά οικονομική και πολύ συχνά βραχυπρόθεσμη. Ως αποτέλεσμα, το κεφάλαιο δεν ρέει σε επαρκή κλίμακα ή ταχύτητα προς την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Εδώ είναι 3 βήματα για να επιταχύνετε την αλλαγή.
1. Επαναπροσδιορίστε την τιμή
Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές υιοθετούν μια ευρύτερη έννοια της αξίας από την αποκλειστική οικονομική απόδοση. Αυτό συμβαίνει ήδη με την αυξημένη εστίαση στις ανησυχίες για το περιβάλλον, την κοινωνική και τη διακυβέρνηση (ESG) στην εταιρική στρατηγική και τις επενδύσεις, αλλά η αλλαγή δεν είναι αρκετά γρήγορη ή αρκετά ισχυρή.
Χρειαζόμαστε ρυθμιστικές και πολιτικές αλλαγές που επιτρέπουν περαιτέρω στους μετόχους και τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταμείβουν τόσο τη δημιουργία επιχειρήσεων όσο και τη δημιουργία κοινωνικής αξίας. Αναμφισβήτητα, μακροπρόθεσμα, αυτές οι δύο μορφές δημιουργίας αξίας ευθυγραμμίζονται, αλλά όπως σημείωσε ο Κέινς «μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί». Αντιμέτωποι με επείγοντα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η πρακτική ανάγκη είναι οι αγορές να έχουν μια ευρύτερη άποψη της αξίας, τώρα - να μην έχουν μια φιλοσοφική συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο.
2. Εναρμονίστε τις μετρήσεις
Δεύτερον, τόσο οι μέτοχοι όσο και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται αξιόπιστες πληροφορίες για να αξιολογήσουν την επιχειρηματική απόδοση έναντι αυτής της ευρύτερης αντίληψης της αξίας. Μπορούν να ανταμείψουν τη δημιουργία αξίας μόνο εάν μπορούν να την αναγνωρίσουν ουσιαστικά.
Εκεί μπαίνει το θάρρος για την προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος αναφοράς.
Επί του παρόντος, το εταιρικό σύστημα αναφοράς δεν παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη - συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των πελατών, των υπαλλήλων, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και άλλων - την αντικειμενική, σχετική και έγκαιρη πληροφόρηση που απαιτείται για τη διαφοροποίηση μεταξύ των εταιρειών σχετικά με τη συμβολή αξίας πέρα από την οικονομική απόδοση.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια μορφή αναφοράς που χρησιμοποιείται με συνέπεια που μετρά τόσο την πρόοδο όσο και τη συγκρισιμότητα σε μια εστιασμένη λίστα θεμάτων που είναι σημαντικά για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Από εκεί μπορούμε να χτίσουμε καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι. Ο τρέχων αναπτυσσόμενος κατάλογος μέτρων, προτύπων και μετρήσεων και η έλλειψη συναίνεσης σχετικά με την ερμηνεία, δημιούργησε μια κατάσταση όπου η ίδια εταιρεία μπορεί να ξεπεράσει έναν δείκτη ESG στην απόδοση και να πάρει μια αποτυχημένη βαθμολογία σε μια άλλη.
Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος έχει αποσυνδεθεί, γράφει ο πρόεδρος της PwC Robert E. Moritz.
Ένα παγκόσμιο πρότυπο για μη χρηματοοικονομικές αναφορές είναι ζωτικής σημασίας - και επείγον - υποστηρίζει ο Moritz.
3. Δημιουργήστε ένα νέο παγκόσμιο καθεστώς αναφοράς
Η αναφορά πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει γρήγορα. Χρειάστηκαν δεκαετίες δημιουργικής, χωρίς αποκλεισμούς συζήτησης και εμπειρίας για να φτάσουμε στα σαφή και ευρέως αποδεκτά πρότυπα που έχουμε σήμερα για τις οικονομικές αναφορές. Πρέπει να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο σαφήνειας, εξειδίκευσης και εμπιστοσύνης γύρω από τις μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις - αλλά μέσα σε μερικά χρόνια και όχι μερικές δεκαετίες.
Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα Apollo για να αναπτύξουμε το νέο παγκόσμιο καθεστώς αναφοράς, επικεντρωμένο σε έναν σαφή στόχο: ένα παγκόσμιο ευθυγραμμισμένο σύνολο αξιόπιστων, συγκρίσιμων μη χρηματοοικονομικών προτύπων αναφοράς. Σήμερα, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να συμμορφώνεται με τα πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις μη χρηματοοικονομικές αναφορές, με ισοδύναμα επίπεδα διακυβέρνησης, διασφάλισης, κινήτρων και κυρώσεων για μη συμμόρφωση.
Τα δομικά στοιχεία ενός τέτοιου συστήματος είναι εκεί έξω. Οι τυπικοί ρυθμιστές έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο γύρω από συγκεκριμένες γνωστοποιήσεις. Η σημερινή ανακοίνωση από το Διεθνές Συμβούλιο Ολοκληρωμένων Αναφορών (IIRC) και το Συμβούλιο Αειφορίας Λογιστικών Προτύπων (SASB) για την πρόθεσή τους να ενταχθούν σε έναν ενοποιημένο οργανισμό - το Ίδρυμα Αναφοράς Αξιών - είναι ευπρόσδεκτη είδηση και ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. Με την ενσωμάτωση δύο οντοτήτων που επικεντρώνονται στη δημιουργία αξίας επιχείρησης, αυτή η συγχώνευση αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο προς την απλούστευση του εταιρικού τοπίου αναφοράς.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ προωθεί ταχέως το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Και υπάρχει δυναμική στις επιχειρήσεις. Πρόσφατα συνεργαστήκαμε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το λογιστικό επάγγελμα και 120 κορυφαίες εταιρείες στο Διεθνές Επιχειρηματικό Συμβούλιο (IBC) για να προσδιορίσουμε ένα παγκόσμιο σύνολο μετρήσεων με βάση τα υπάρχοντα πρότυπα. Αυτό είναι ένα σημαντικό παράδειγμα επιχειρηματικών ηγετών που αγκαλιάζουν ενισχυμένες γνωστοποιήσεις και λογοδοσία που συνδέονται με μια ευρύτερη αντίληψη της δημιουργίας αξίας.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις, οι καθοριστές προτύπων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεργαστούν για να οδηγήσουν γρήγορα στην παγκόσμια ευθυγράμμιση με τα πρότυπα. Αυτά πρέπει να αφορούν την επικαιρότητα, καθώς και το περιεχόμενο των αναφορών. Οι πληροφορίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν περισσότερο από μια περιοδική, ιστορική προοπτική αναφοράς για την αντιμετώπιση του ρυθμού του κόσμου μας που προχωρά με την ταχύτητα του χρόνου στο Διαδίκτυο.
Η τρέχουσα εστίαση στον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση υποστηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο του Covid-19 δημιουργεί ένα παράθυρο όπου είναι δυνατή η ταχεία πρόοδος. Λείπει αυτό το παράθυρο και ο κατακερματισμός των προτύπων θα μπορούσε να επιταχυνθεί. Αυτή η πρόοδος πρέπει να συμβεί γρήγορα, όχι μόνο επειδή εξαντλείται ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανισότητας. Είναι επίσης να βοηθήσει τους επενδυτές. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, έως το 2018 επενδύθηκαν πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας κάποια μορφή κριτηρίων βιωσιμότητας και βιωσιμότητας, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο.
Η γνώση είναι δύναμη. Προς το παρόν, το μόνο πράγμα που μπορούμε να γνωρίζουμε για κάθε εταιρεία με υψηλό βαθμό βεβαιότητας είναι η οικονομική τους απόδοση. Επομένως, αυτή είναι η μέτρηση που καθοδηγεί τη λήψη αποφάσεων. Με τη διεύρυνση της γνώσης που υπάρχει εκεί έξω, θα ενισχυθούν άλλοι ενδιαφερόμενοι, καθώς και μέτοχοι. Θα είναι δυνατόν να ευθυγραμμιστούν τα κίνητρα - από την αποζημίωση διαχείρισης έως τις επενδύσεις στη φήμη - με μια πιο ισχυρή, πιο στρογγυλή αντίληψη της αξίας. Με τη ροή καλύτερων πληροφοριών, μπορούμε να επανασυνδέσουμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της αγοράς και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο καθώς ο κόσμος αναδύεται από την κρίση Covid-19. Όλοι πρέπει να κινηθούμε με μια αίσθηση επείγοντος. Όλες οι εταιρείες και οι τυποποιημένοι ρυθμιστές πρέπει να αναλάβουν δράση τ