Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών

Μεταξύ άλλων μίλησαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν από εδώ και στο εξής οι κυπριακές τράπεζες αναλύθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών.

Στο καλωσόρισμα του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι ο Οργανισμός Συμπληρώνει 50χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς λειτουργώντας ως αναπόσπαστο μέρος και κύριος εκφραστής του τραπεζικού τομέα. 

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος κατάφερε να διαχειριστεί όλες τις προκλήσεις χάρις στην κατανόηση, την αλληλοβοήθεια και την συνεργασία κι έκανε αναφορά στην Ιστορία του Συνδέσμου, καθώς και στις συνθήκες του σήμερα. 

“Ο Σύνδεσμος αποτελεί την ισχυρή φωνή του τραπεζικού κλάδου στο νησί και έχει αποδείξει ότι είναι ένας συνεπής, αξιόπιστος και παραγωγικός εταίρος κάθε φορέα, οργανισμού και υπηρεσίας, εντός και εκτός Κύπρου. Στόχος είναι το κοινό καλό, η ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου”.

Ο κος Καμμάς αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που έφερε εις πέρας ο Σύνδεσμος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως η προσαρμογή στη νέα ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

"Μετά ήρθε η εκστρατεία υιοθέτησης του ευρώ, μια πορεία σύνθετη, δύσκολη και μακρά. Έπειτα, το 2008, είναι σημαντικό διότι τότε λειτούργησε η Άρτεμις, το πρώτο γραφείο πίστης, πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των τραπεζών για την πολιτική χορήγησης δανείων", είπε. 

Καθοριστική χρονιά για την οικονομία και τις τράπεζες ήταν το 2013. Σύμφωνα με τον κο Καμμά, τα συσσωρευμένα προβλήματα στην οικονομία και τις τράπεζες, επέφεραν δύσκολες αποφάσεις ενώ στην συνέχεια ο τραπεζικός κλάδος εισήλθε στην στην τριετή περίοδο της Τρόικας με αλλαγές, τόσο σε τραπεζικό όσο και νομοθετικό τομέα.

Σταδιακά, σταθερή ήταν η πορεία μείωσης των ΜΕΔ σε μια αγορά με υψηλή ανεργία, ύφεση και πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το έργο των τραπεζών ήταν ακόμα πιο απαιτητικό. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις από εδω και στο εξής είναι:

  • Η τεχνολογική εξέλιξη
  • Οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς
  • Το νέο πιο απαιτητικό ρυθμιστικό πλαίσιο
  • Η διαχρονική ανάγκη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για χρηματοδότηση. 

“Οι τράπεζες της Κύπρου σχεδιάζουν υπό αυτές τις συνθήκες το μέλλον τους. Η αλλαγή η καινοτομία, η προσαρμογή, το λανσάρισμα προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της προσπάθεια του Συνδέσμου και των Τραπεζών”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο στην πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία Κυβέρνησης και Συνδέσμου Τραπεζών στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας στην χώρα. 

Τόνισε ότι ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικότατο πυλώνα και προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη κάθε οικονομίας. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος έχει καθορίσει την στάση και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

“Όλοι ξέρουν ότι είναι πολιτικά εύκολο το τραπεζικό σύστημα να καταγγέλλεται ως υπεύθυνο για όλα τα δεινά. Έγιναν και λάθη εκ μέρους του. Είναι το ίδιο εύκολο να καταγγέλλονται πολιτικές ότι στηρίζουν τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο αντί τον κόσμο και τους εργαζόμενους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις των συμπολιτών μας. Έχουν την ευθύνη να αποτελούν τους χρηματοδότες των αναγκών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Να διαδραματίσουν τον πολύ καθοριστικό ρόλο τους της κάθε οικονομίας", ανέφερε. 

"Γι' αυτό και δεν διστάσαμε να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες, συχνά μη δημοφιλείς. Την ίδια ώρα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι λειτουργούμε σε ένα διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό εποπτικό περιβάλλον. Λειτουργούμε ήδη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που αποτελεί την κοινή απάντηση των κρατών μελών έναντι των λαθών και των παραλήψεων που είχαν οδηγήσει το σύνολο των οικονομιών σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Ως κυβέρνηση στηρίζουμε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης", είπε.

Πάντως, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πως οι απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου είναι υψηλές.

"Την ίδια ώρα συνειδητοποιούμε ότι αν κάνουμε αυτή την προσπάθεια, αν εξυγιάνουμε οριστικά και πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα και αν το απαλλάξουμε από το βάρος των ΜΕΔ που δημιουργήθηκαν πριν την κρίση, αν προσαρμόσουμε τον τρόπο λειτουργία και οργάνωσης των τραπεζών στα σύγχρονα διεθνή τεχνολογικά δεδομένα, θα διασφαλίσουμε σε έναν μεγάλο βαθμό την προοπτική για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και ίσως έγιναν και λάθη ή να πρέπει να γίνουν και άλλα. Αυτή πρέπει να είναι η κοινή μας δέσμευση: ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της οικονομικής μας πολιτικής, ώστε όχι μόνο να αφήσουμε πίσω τα κατάλοιπα της κρίσης, αλλά να ανεβάσουμε και τον πήχη της ανάπτυξης της χώρας μας πιο ψηλά. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμες να μπουν σε εφαρμογή", δήλωσε.

Σε σχέση με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ αυτό αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και τις Τράπεζες, εντός Ιουλίου το Σχέδιο θα "ανοίξει τις πύλες του" προς τους ενδιαφερόμενους για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για την δική τους συμμετοχή.

"Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ΕΣΤΙΑ θα μας επιτρέψει πλήρως και οριστικά να απαλλάξουμε την οικονομία μας από τα προβλήματα της περιόδου της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης που προηγήθηκε. Είμαι βέβαιος, ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε εξαιρετική σημασία με την ΚΤΚ που λειτουργεί πλέον με μια νέα ηγεσία. Η Συνεργασία μας θα είναι στενή και παραγωγική, όχι μόνο εντός της Κύπρου αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε ένα σταθερό πλαίσιο πολιτικής", ανέφερε.

Τέλος, εξέφρασε την σιγουριά ότι η Συνεργασία της Κυβέρνησης και του Συνδέσμου θα είναι στενή, "ώστε να διαμορφώνουμε ένα οικονομικό περιβάλλον που να είναι γενικότερα ευνοϊκό για την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και να διασφαλίζει την εμπιστοσύνη, ώστε ποτέ ξανά να μην κινδυνέψουν οι καταθέσεις των συμπολιτών μας και να είναι σε θέση το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και τις ανάγκες με χαμηλά επιτόκια, βεβαίως σε ένα πλαίσιο ελέγχου και αξιοπιστίας με πλήρη διαφάνεια".

Διοικητής ΚΤΚ: Να δράσουμε προληπτικά έναντι των διεθνών προκλήσεων πριν μας επηρεάσουν 

Την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας πρόληψης έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων και ανησυχιών που υπάρχουν διεθνώς πριν αυτές να επηρεάσουν και την Κύπρο, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρο (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 50χρονα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ).
 
Παράλληλα σημείωσε ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος είναι μονόδρομος για την Κύπρο, όχι μόνο επειδή το επιβάλλουν οι κανονισμοί αλλά επειδή υπάρχει και ευρύτερο οικονομικό όφελος τόσο στον καταναλωτή όσο και στο τραπεζικό σύστημα.
 
Ο Διοικητής έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στις νόμιμες συναλλαγές των τραπεζών, κάνοντας έκκληση να βρεθούν συλλογικά λύσεις για το καλό της οικονομίας.
 
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ηροδότου, η κουλτούρα που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει από την αντίδραση στην πρόληψη. Αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα και τα ρίσκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς όπως το Brexit και θέματα προστατευτισμού του εμπορίου, για τα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πως θα εξελιχθούν. Σημείωσε ότι μέσα στους σχεδιασμούς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τις αβεβαιότητες και οι ανησυχίες, ώστε να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός προτού αλλάξουν οι συνθήκες εκτός Κύπρου και επηρεάσουν τις αγορές.

Σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είπε ότι είναι μονόδρομος και η Κύπρος θα πρέπει να προσαρμοστεί, όχι μόνο επειδή το επιβάλουν οι κανονισμοί αλλά επειδή συμφέρει γενικά στο τραπεζικό σύστημα και στον ίδιο τον καταναλωτή, αφού αν μειωθεί το ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές είναι εφικτή η πιο φτηνή χρηματοδότηση και η προσφορά τραπεζικών προϊόντων με πιο χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή.

Παράλληλα ανέφερε εκ νέου ότι δεν θα πρέπει να καθυστερούν οι νόμιμες συναλλαγές, λόγω της καταπολέμησης του ξεπλύματος και ότι για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην τεχνολογία. Πρόσθεσε επίσης ότι ούτε η πρόκληση της κερδοφορίας θα πρέπει να αιτιολογεί τις καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι έχει δεχτεί πολλά παράπονα για καθυστερήσεις και θα πρέπει να βρεθεί συλλογικός τρόπος αντιμετώπισής τους για το καλό της οικονομίας.

Σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειας (ΜΕΔ), αφού σημείωσε ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος, υπενθύμισε ωστόσο ότι με τις πωλήσεις των ΜΕΔ αυτά παραμένουν στην οικονομία. Μπορεί μεν, ανέφερε να ενδυναμώνεται ο τραπεζικός τομέας, αλλά παραμένουν εντός της οικονομίας και αυτό είναι πρόβλημα και τροχοπέδη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έκανε έκκληση για σωστή χρήση του εργαλείου της αναδιάρθρωσης από τους δανειολήπτες αλλά κάλεσε και τις πλατφόρμες που έχουν αγοράσει δάνεια να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες για αναδιάρθρωση.
 
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι Διοικητές δεσμεύτηκαν στη διατήρηση των επιτοκίων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά και στην ανάληψη δράσης σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ