Μουσικές καρέκλες στην Ελληνική Τράπεζα

Έντονο παρασκήνιο για μια θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου

Του Σωκράτη Ιωακείμ 

Εκ των ων ουκ άνευ θεωρεί η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου την εκπροσώπησή της στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, κάτι το οποίο δυσχεραίνει τις εν εξελίξει διεργασίες για τον καταρτισμό της νέας διοίκησης. Η ΕΤΥΚ, όπως παραδέχθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου της ο επίτιμος Πρόεδρός της, Λοΐζος Χατζηκωστής, αγόρασε σημαντικό αριθμό μετοχών της Ελληνικής στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ότι αυτό έγινε μέσω του κυπριακού επενδυτικού ταμείου 7Q Invest, το οποίο ελέγχει συνολικά το 8,87% του Ομίλου. Δυσανασχέτηση εκ μέρους της πλειονότητας των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και της Διεύθυνσης προκαλεί η επίσημη πλέον αναφορά της ΕΤΥΚ ότι επιδιώκει συμμετοχή στη νέα διοικητική δομή του ομίλου.

Οι διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ

Η 7Q Invest, σύμφωνα με τη νέα μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας, είναι ο 5ος μεγαλύτερος μέτοχος και γι’ αυτό θεωρεί πως τουλάχιστον μία εκ των δεκατριών θέσεων στο ΔΣ του Ομίλου δικαιωματικά της ανήκει. Τις προθέσεις της ΕΤΥΚ δεν βλέπουν με καλό μάτι οι υπόλοιποι μέτοχοι, οι οποίοι παρασκηνιακά προσπαθούν να εμποδίσουν το ενδεχόμενο εκλογής εκπροσώπου της. Ο κυριότερος λόγος που θέλουν να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο είναι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, στην οποία η ΕΤΥΚ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν από τις περικοπές του 2013 και την παραχώρηση προσαυξήσεων και Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. 

Γιατί δεν θέλουν την ΕΤΥΚ οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι

Σε αυτό το θέμα, οι υπόλοιποι μέτοχοι και η εκτελεστική διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, αφενός γιατί το 75% του συνόλου των λειτουργικών τους δαπανών πάει στο εργατικό κόστος και, αφετέρου, γιατί τυχόν ικανοποίηση των αιτημάτων της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων θα συνεπάγεται, με βάση υπολογισμούς που έγιναν, ένα επιπρόσθετο κόστος μεταξύ 4%-5%. Παράλληλα, οι ίδιοι προτάσσουν στο τραπέζι των συζητήσεων την κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων (προσαυξήσεις και ΑΤΑ) και την αλλαγή του συστήματος προαγωγών. Όλα αυτά προμηνύουν μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η ΕΤΥΚ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρακτικές των τραπεζών και προειδοποίησε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μη αποκλείοντας όλα τα ενδεχόμενα.

Ποιοι μεγαλομέτοχοι θα διεκδικήσουν συμμετοχή στο νέο ΔΣ

Σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους, η Δήμητρα Επενδυτική, που είχε αποκλειστεί τα προηγούμενα χρόνια από το ΔΣ, αυτήν τη φορά, διπλασιάζοντας τη συμμετοχή της, διεκδικεί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην εταιρεία, τουλάχιστον τις 3 εκ των 13 διαθέσιμων θέσεων στο ΔΣ της Ελληνικής.

Δεδομένη θεωρείται και η πρόθεση της Poppy Sarl, που συνδέεται με το επενδυτικό ταμείο της Pimco, να διεκδικήσει τουλάχιστον μία καρέκλα στο νέο ΔΣ, προτάσσοντας το 17,3% που ελέγχει, απόρροια των €50 εκατ. που επένδυσε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας, την Wargaming Group Ltd, που κατέχει σήμερα το 20,61%, από 24,92% που έλεγχε προηγουμένως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διεκδικήσει με τη σειρά της 2-3 θέσεις στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη Μαριάννα Παντελίδου να θεωρείται από τους σίγουρους για επανεκλογή.

Εκτός συμβουλίου Third Point και EBRD

Από την άλλη, ο τέως μεγαλύτερος μέτοχος και σήμερα τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund LP, δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά του, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως δεν θα έχει παρουσία στο νέο ΔΣ. Το ότι δεν συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας το ποσοστό που ήλεγχε από 26,2% στο 12,59%, ερμηνεύεται ως ένδειξη σταδιακής αποχώρησης από την Ελληνική.

Χωρίς εκπροσώπηση θα μείνει και η EBRD, η οποία είχε παρουσία στο προηγούμενο ΔΣ, καθώς ήλεγχε πέραν του 5%, ποσοστό το οποίο μηδενίστηκε, καθώς δεν συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και πώλησε το ποσοστό που της είχε απομείνει στη Δήμητρα Επενδυτική.

Εκλογές στις 24 Ιουλίου

Το ΔΣ της Ελληνικής αποτελείται σήμερα από 13 μέλη, εκ των οποίων τα 6 πρέπει να είναι ανεξάρτητα. Παράλληλα, άλλες δύο θέσεις καταλαμβάνονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης του Ομίλου. Άρα, στην ουσία υπάρχουν διαθέσιμες 11 καρέκλες, τις οποίες θα διεκδικήσουν οι μεγαλομέτοχοι, είτε μέσω συνδεδεμένων είτε μέσω ανεξάρτητων συμβούλων, στην εκλογική ετήσια συνέλευση, που είναι ορισμένη στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ