Πρωτοβουλία ΚΕΒΕ για τη νομοθεσία περί εκποιήσεων

Σκοπός είναι με το άνοιγμα της Βουλής να λυθεί το πρόβλημα.

Πρωτοβουλία προκειμένου να γίνουν οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την  επίτευξη όσο το δυνατό περισσότερων βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, αναμένεται να λάβει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η πρωτοβουλία θα ληφθεί σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και άλλους φορείς στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι το άνοιγμα της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού του  Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες το ΚΕΒΕ αποφάσισε τα ακόλουθα όπως ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον Νόμο για τις εκποιήσεις  που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αξιοπιστία της Κύπρου αλλά και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος  η οποία πρέπει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο ούτως ώστε να μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της επιδιωκόμενης προόδου και ανάπτυξης της χώρας. 

«Στην απόφαση του το ΚΕΒΕ  επιβεβαιώνει επίσης προηγούμενη θέση του ότι οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις αποτελούν την πιο ορθολογιστική, ισορροπημένη και ενδεδειγμένη προσέγγιση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διαπιστώνει ωστόσο προβλήματα τόσο επί της ουσίας όσο και επί των διαδικασιών που ακολουθούνται κατά τις αναδιαρθρώσεις τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θα είμαστε έτοιμοι πριν το άνοιγμα της Βουλής

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρει ότι η πρωτοβουλία στόχο έχει την κατάθεση προτάσεων τους βουλευτές που θα μπορεί να γίνουν μέσω τροπολογιών, προκειμένου να οι αναδιαρθρώσεις των δανείων να μπορέσουν να γίνουν με βιώσιμο τρόπο, χωρίς η διαδικασία να ξεφεύγει από το μέτρο και την υπερβολή.

«Θα προχωρήσουμε σε συνεχόμενες συσκέψεις με την Κεντρική Τράπεζα και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο προκειμένου να συντάξουμε πρόταση σε σχέση με εν δυνάμει υπερβολικές χρεώσεις, ώστε οι αναδιαρθρώσεις να καταστούν γρήγορες και αποτελεσματικές σε όσες περιπτώσεις μπορούν να είναι βιώσιμες», τονίζει.

Διευκρινίζοντας, τόνισε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν ώστε οι χρεώσεις και οι τόκοι υπερημερίας που επιβάλλονται να είναι δίκαιοι. Αλλά, το γεγονός ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν δύο άτακτα παιδιά, δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε φωτιά στο σπίτι. Οι εκποιήσεις δεν πρέπει να ανασταλούν σε καμία περίπτωση.

Στην ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επ’ αυτού, ο κος Αγκαστινιώτης απαντά ότι οι προτάσεις θα είναι έτοιμες πριν από το άνοιγμα της Βουλής.

«Προβλέπω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει το νόμο, αλλά θεωρώ ότι όση ζημιά ήταν να γίνει έγινε, υπό την έννοια ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θορυβήθηκαν. Ως αποτέλεσμα, είχαμε το “καμπανάκι” κινδύνου του οίκου Moody’s», επισημαίνει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ