Χάρης: Δεν παρακαλάμε κανένα να μπει στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Δεν θα υπάρξει δεύτερο Σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το ρητό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών «δεν παρακαλάει κανένα να ενταχθεί στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ» έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι κανείς δεν υποχρεούνται να ενταχθεί στο Σχέδιο αν δεν το επιθυμεί και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο, καλύτερο σχέδιο στο μέλλον.

«Καμιά πίεση. Αν ο κάθε δανειολήπτης,  βλέποντας τα δικά του δεδομένα, θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα χωρίς αυτό το σχέδιο το οποίο κατά μέσο όρο μειώνει το δάνειό του στο μισό, ανάλογα με την περίπτωση (ας πράξει αναλόγως). Ας μην δημιουργηθεί όμως η εντύπωση ότι “έτσι γίνεται στην Κύπρο, θα έρθει ένα καλύτερο και πιο γενναιόδωρο σχέδιο”. Ούτε πρόθεση υπάρχει, ούτε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε.

Στην ερώτηση αν η γραφειοκρατία και το υψηλό κόστος είναι εν τέλει αρκετά αποτρεπτικοί παράγοντες για τους επιλέξιμους δανειολήπτες ώστε να προχωρήσουν σε αιτήσεις, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ευθέως ότι πρόκειται περί δικαιολογιών.

«Αυτό το πλαίσιο των δικαιολογητικών δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι για το ΕΕΕ έχουν υποβάλει αίτηση 100.000 δικαιούχοι ενώ για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ μόλις 250 κι αυτές ελλιπείς, κατέληξε συνεπαγωγικά στο συμπέρασμα ότι μάλλον η γραφειοκρατία δεν είναι ο λόγος της χαμηλής προσέλευσης.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αν κάποιος όντως θέλει να ενταχθεί, αλλά δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την αίτησή του, τότε θα βρεθούν τρόποι αυτή να προχωρήσει λέγοντας ότι η γραφειοκρατία δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο

«Το Σχέδιο είναι εκεί, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάλαμε τον προϋπολογισμό, στήσαμε την διαδικασία, ήρθαν οι τράπεζες και συμφώνησαν και πλέον μπαίνει (μόνο) όποιος θέλει», είπε.

«Ήταν λάθος η έκκληση για ένταξη στο Σχέδιο»

Ο κος Γεωργιάδης προχώρησε σε μια «αναθεώρηση» της θέσης του απέναντι στην διεξαγωγή της συζήτησης στην δημόσια σφαίρα.

«Βλέποντας πώς διαμορφώνεται ο δημόσιος διάλογος γι’ αυτό το ζήτημα, θεωρώ πως πρέπει να αλλάξω τον τόνο και το ύφος των τοποθετήσεών μου γι’ αυτό το ζήτημα. Ίσως κακώς είχα απευθύνει έκκληση στους δανειολήπτες να υποβάλουν αίτηση. Δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, αν δεν νιώθουν την ανάγκη. Είναι ένα σχέδιο βάσει του οποίου δίνεται σημαντική βοήθεια από το κράτος και από τον φορολογούμενο σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειό τους. Δεν είναι από τις περιπτώσεις που το κράτος έχει να πάρει», ανέφερε.

Στην παρατήρηση ότι ναι μεν το κράτος δεν έχει να εισπράξει από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αλλά οι τράπεζες λαμβάνουν σημαντική βοήθεια έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εισέπρατταν αλλά θα συνέχιζαν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους, ο κος Γεωργιάδης αρκέστηκε να απαντήσει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που υποστηρίζεται, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το κράτος.

«Ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι φανταστικός, είναι πραγματικός. Αυτά που είναι καταγεγραμμένα ως ΜΕΔ είναι γεγονός. Το ζητούμενο είναι πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Εμείς είχαμε από τη μια προωθήσει αυστηρότερες νομοθεσίες και από την άλλη είχαμε δώσει ως αντίβαρο ένα σχέδιο βοήθειας προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και μάλιστα αρκετά διευρυμένα ως αντίβαρο. Αυτό είχε ζητήσει εξάλλου και η Βουλή. Αν δεν το χρειάζονται και αν εναποθέσουν τις ελπίδες τους κάπου αλλού, κανένα πρόβλημα», επανέλαβε.

Τους πιάσαμε;

Πρόσθεσε δε υπαινικτικά ότι αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συμπληρώσει ολόκληρη την αίτηση επειδή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκάλυψη των υπόλοιπων εισοδημάτων και περιουσιακών του στοιχείων (καταθέσεις, ακίνητα κλπ), δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να ενταχθεί στο Σχέδιο.

Στην παρατήρηση ότι αν γίνει συνδυασμός του παραπάνω υπαινιγμού με τον αριθμό των αιτήσεων, μπορεί να προκύψει ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε μέσω του Σχεδίου «να την φέρει» σε εν δυνάμει στρατηγικούς κακοπληρωτές για να «αποκαλυφθεί η απάτη των κόκκινων δανείων», ο κος Γεωργιάδης δεν θέλησε να προχωρήσει σε «πρόωρα συμπεράσματα», καθώς υπολείπεται ακόμα ένας μήνας για την υποβολή αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ