Με το νέο νόμο θα πληρώνουμε με κάρτα και θα κερδίζουμε μετρητά (vid)

Θα συγκεντρώνουμε βαθμούς και θα μπαίνουμε σε κλήρωση.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Στη διαδικασία της «λοταρίας» με δώρο… μετρητά αναμένεται να μπουν όσοι πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα, μετά τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στη νομοθεσία. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης ανέφερε ότι, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που ετοίμασε η Κυβέρνηση και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, η εν λόγω διάταξη για το «μέτρο της λοταρίας» θα βοηθήσει στην αύξηση της χρήσης της κάρτας. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάθε πληρωμή με κάρτα θα προσθέτει «βαθμούς» στο πορτοφόλι του κάθε πολίτη, ο οποίος από ένα σημείο και μετά θα μπαίνει σε κλήρωση για να του επιστραφούν χρήματα. 

Η συγκεκριμένη πρακτική θα αποτελέσει κίνητρο για τον πολίτη να χρησιμοποιεί την κάρτα ως μέσο πληρωμής, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα με το σύστημα «Δημόκριτος» που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. 

Ερωτηθείς σχετικά με την προμήθεια που πληρώνουν οι καταστηματάρχες στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, ο κος Τσαγγάρης παραδέχτηκε ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. 

«Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Και το κράτος πληρώνει ποσά όταν δέχεται πληρωμές μέσω καρτών». 

Σε σχέση με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κος Τσαγγάρης επισήμανε ότι πλέον η φορολογική δήλωση θα καταστεί υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σε αντίθεση με τη σημερινή πρακτική, κατά την οποία άτομα που λαμβάνουν μισθό κάτω από €19.500 ετησίως, δεν υποχρεούνται να το πράξουν. 

«Υπάρχει μια εξουσία στο νέο νομοσχέδιο, με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει διάταγμα για καλύτερη ρύθμιση των θεμάτων που μπορεί να προκύψουν ακόμα και για συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων που ενδεχομένως να εξαιρεθούν από την εν λόγω ρύθμιση», είπε. 

Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο μέτρο αφορά και όσους έχουν ως εισόδημα μόνο επιδόματα του κράτους, ο κος Τσαγγάρης απάντησε αρνητικά. 

Όπως τόνισε, η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης για τους υπόχρεους, αποτελούσε πάντοτε ποινικό αδίκημα, ωστόσο η μη καταβολή του φόρου δεν είναι. 

«Αν κάποιος δεν υποβάλλει τη δήλωσή του και οδηγηθεί στο δικαστήριο, πληρώσει το πρόστιμο και εν τέλει υποβάλει φορολογία ύψους €5.000 αλλά δεν την πληρώσει, αυτό δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το να δηλώνει κάποιος κάτι και να μην το πληρώνει, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε στη διαδικασία άλλων μέτρων, θεωρώ ότι δεν είναι αποτελεσματικό. Αποτελεσματική είναι η ποινική διαδικασία», τόνισε. 

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση καρτών ως μέσο πληρωμής, ο κος Τσαγγάρης ανέφερε ότι θα εκδοθεί διάταγμα, με το οποίο θα συγκεκριμενοποιούνται οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα έχουν υποχρέωση να αποδέχονται κάρτες, ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην περιλαμβάνονται μέσα στον σχετικό κατάλογο, αναλόγως με το αν υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. 

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ