ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι τράπεζες συνεχίζουν τις μαζικές εκποιήσεις

Με τις εκποιήσεις δεν επιλύεται το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) επικρίνει τις εμπορικές τράπεζες ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «μαζικά τις διαδικασίες ιδιωτικής εκποίησης», παραβλέποντας ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αλλά και το ότι αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαίου επόπτη του μηχανισμού που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα για προώθηση σωστών αναδιαρθρώσεων και την αποφυγή των εκποιήσεων.

«Είναι γενικά παραδεδεγμένο ότι με τις εκποιήσεις δεν επιλύεται το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Όπως αναφέρει, ο σκοπός της τροποποίησης του σχετικού νόμου ήταν και είναι για να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ταυτόχρονα να προστατευθούν οι μικρομεσαίοι και τα νοικοκυριά.

«Ο νόμος δεν τροποποιήθηκε μόνο για να διασωθούν οι τράπεζες αλλά και για να προστατευθούν οι Δανειολήπτες. Επομένως οι Τράπεζες έχουν καθήκον και υποχρέωση να εξαντλούν τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση, προτού προχωρήσουν στο δραστικότατο μέτρο της εκποίησης που αποστερεί από τους ιδιοκτήτες την περιουσία τους χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής», προσθέτει.    

Υπενθυμίζει ακόμη ότι σκοπός της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας (άρθρο 3) είναι η εφαρμογή από τις Τράπεζες αποδοτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών και μηχανισμών για τη διαχείριση των καθυστερήσεων και την επίτευξη δίκαιων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.
 
«Τα συμφέροντα των Τραπεζών δεν πρέπει να υπερισχύουν των συμφερόντων των Δανειοληπτών. Η ισορροπία της εξίσωσης αυτής δεν πρέπει να διαταράζεται διαφορετικά κινδυνεύει η κυπριακή οικονομία», καταλήγει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Πηγή ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ