Η βύθιση των καταθετικών επιτοκίων και η νέα τάξη πραγμάτων

Τον χορό άνοιξε η Ελληνική Τράπεζα.

«Ρίχνουμε τα επιτόκια διότι δυστυχώς οι καταθέσεις στοιχίζουν», λένε οι τραπεζίτες, κι αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη βουτιά των καταθετικών επιτοκίων, αλλά και για την έλευση των αρνητικών επιτοκίων στην Κύπρο.

Η πληθώρα ρευστότητας και η απουσία βιώσιμων δανειοληπτών, που θα μπορούσαν να την απορροφήσουν, οδηγούν τις κυπριακές τράπεζες στο να μελετούν διάφορες εναλλακτικές για να τη διοχετεύσουν.

Στον δρόμο που χάραξε η Ελληνική Τράπεζα, βάζοντας αρνητικό πρόσημο σε επιτόκια καταθέσεων μεγάλων πελατών της, εκτιμάται ότι θα βαδίσουν στο μέλλον κι άλλα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου.

Το αντίπαλον δέος, η Τράπεζα Κύπρου, δεν κρύβει ότι πρόκειται για μια ιδέα που την ενδιαφέρει. Το Economy Today εισέρχεται στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, συγκεντρώνει τις απόψεις των ειδικών και επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη νέα τάξη πραγμάτων. Μπορεί το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων να είναι πρωτόγνωρο για τους Κύπριους, πλην όμως είναι καλά γνωστό σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Άλλωστε, τα αρνητικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργούν κόστος στις τράπεζες.

Το γεγονός ότι καμιά τράπεζα αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας επιβεβαιώνει ότι η εικόνα έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως τα τεράστια αποθέματα μετρητών επιβάλλουν την αναζήτηση ευκαιριών που δυνητικά να αποδίδουν και κέρδος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ECONOMY TODAY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ