Επιστολή Βουλής για τις νέες χρεώσεις τραπεζών

«Θα αναμένουμε τάχιστα απάντηση από τις τράπεζες τι σκοπεύουν να κάνουν με αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Άγγελος Βότσης.

Επιστολές προς το Σύνδεσμο Τραπεζών, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το ζήτημα των αυξήσεων στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο κ. Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει επιστολή προς τον σύνδεσμο τραπεζών «με την οποία θα καλούμε να μελετήσει ξανά τις αποφάσεις των τραπεζών οι οποίες αφορούν τις πολύ ακραίες αυξήσεις των τελών, τα οποία έχω ονομάσει χαράτσι».

Για να πετύχεις μια τεχνολογική μετακίνηση των συναλλαγών σου έχεις δύο τρόπους, είπε: «Ή να τιμωρείς κάποιον με χαράτσι που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία ή να δώσεις κίνητρα σε αυτόν που χρησιμοποιεί την τεχνολογία από την οποία τράπεζα θα έχεις όφελος και στο κόστος και στη μείωση της γραφειοκρατίας».

Αυτό, ανέφερε ο κ. Βότσης, θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες που έχουν επωφεληθεί αρκετά όλη αυτή την περίοδο, για να επιβιώσουν και να μην συμπαρασύρουν ξανά την κυπριακή οικονομία σε καταστάσεις προ του 2013. Ήρθε η ώρα τώρα που βελτιώνονται οι καταστάσεις, πρόσθεσε να ανταποδώσουν προς τους πελάτες τους αυτά όλα ως ευεργέτημα και όχι να κυνηγούν το κόσμο, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους που θα έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία.

«Θα αναμένουμε τάχιστα απάντηση από τις τράπεζες τι σκοπεύουν να κάνουν με αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι «ήδη το θέμα συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και με τη δική μας ενίσχυση θα μπορέσουμε να πετύχουμε να ανατραπούν αυτές οι αποφάσεις υπέρ του καταναλωτή».

«Αν οι τράπεζες θέλουν να πάρουν από την τσέπη του πολίτη και άλλα χρήματα με άλλους τρόπους που ενδεχομένως να σκεφτούν να έρθουν να το πουν και να το ξανακουβεντιάσουμε», πρόσθεσε.
  
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών «πρέπει να επανέλθουν οι προηγούμενες χρεώσεις». Δεν δικαιολογούνται, είπε, οι αυξήσεις και πρέπει οι τράπεζες να πάρουν το μήνυμα ότι είναι η ώρα που πρέπει να δώσουν και όχι να συνεχίσουν να παίρνουν.

Ο κ. Βότσης σημείωσε ότι «η Βουλή μπορεί να κάνει πράγματα -όσο της επιτρέπεται- και θεωρώ ότι θα πρέπει να θέλουν να έχουν μαζί τους τη νομοθετική εξουσία». Νομοθετικά, είπε, υπάρχει δυνατότητα του Υπουργού Οικονομικών  αν τα τέλη κριθούν υπερβολικά να παρέμβει, προσθέτοντας ότι και προς το Υπουργείο Οικονομικών θα στείλουμε επιστολή καλώντας τον Υπουργό να παρέμβει στο νόμο.

«Ο στόχος είναι οι επιστολές να φύγουν σήμερα και θα αναμένουμε εντός της εβδομάδας το αργότερο να δούμε την απάντηση των τραπεζών και  αναλόγως ο κάθε ένας θα κρίνει πως προχωρά», ανέφερε. 
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «ο κύριος αποδέκτης πρέπει να είναι η Κυβέρνηση». 

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «τηρεί σιγή ιχθύος». Από την Τετάρτη, πρόσθεσε, έχει αποκαλυφθεί ότι μπορεί με διάταγμα να καθορίσει τις χρεώσεις των τραπεζών για τους ευάλωτους καταναλωτές. Με έρευνα και μετά από τεκμηρίωση από την Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε, «μπορεί να εκδώσει διάταγμα για όλους τους καταθέτες και για όλους τους καταναλωτές των τραπεζών».

Ούτε το ένα κάνει, ούτε το άλλο, και το χειρότερο, είπε, «δεν σχολιάζει αυτό το εύρημα της έρευνας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής από την περασμένη Τετάρτη». «Δεν έχει ανακοινώσει τίποτα και δεν έχει δηλώσει τίποτα. Ίσως να σκέφτεται την αναχώρησή του και να μαζεύει τα χαρτιά του από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά πριν να αναχωρήσει θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και γι αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την συμφωνία του ότι «θα πρέπει να υπάρχει πίεση και προς τις τράπεζες, αλλά η κύρια πίεση πρέπει να είναι προς την Κυβέρνηση η οποία έχει τη δύναμη με διάταγμα να εξαναγκάσει τις τράπεζες να αλλάξουν αυτή την ληστρική στάση τους στο θέμα των χρεώσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ