Απογοητευμένη η Κεντρική Τράπεζα από τις αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ

Κάνει λόγο για απογοητευτικά ευρήματα στις τράπεζες.

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός του σχεδίου.
 
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της ΚΤΚ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), στα μέσα Νοεμβρίου ήταν γύρω στις 1.050 από τις οποίες πολλές δεν ήταν επαρκώς συμπληρωμένες και αντιστοιχούσαν σε αξία γύρω στα €206 εκ.

Όπως είπε, από τα στοιχεία που υπήρχαν στις 31 Μαρτίου 2019, το σύνολο των δυνητικών δανειοληπτών που πιθανώς να δικαιούντο να ενταχθούν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ήταν πέραν των 13.800 με συνολική αξία στα 2.7 δισ. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί, ωστόσο οι αριθμοί είναι πολύ πιο κάτω από τους δυνητικούς δανειολήπτες του Σχεδίου.
 
«Με βάση τα ως τώρα απογοητευτικά ευρήματα, οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός ΕΣΤΙΑ», ανέφερε, και συμπλήρωσε ότι η ΚΤΚ θα αναμένει την πρόταση των τραπεζών μέσω του τριετούς τους πλάνου για τη διαχείριση των ΜΕΧ αλλά και τον χειρισμό τους για αυτό ειδικά το χαρτοφυλάκιο δανείων, που θα παρουσιάσουν στους επόπτες.
 
Αναφερόμενος στους λόγους που μπορεί να επεξηγούν το χαμηλό αριθμό αιτήσεων, αναφέρθηκε σε προσδοκίες που υπάρχουν στον κόσμο για καινούριο και καλύτερο σχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα. Η θέση της ΚΤΚ, πρόσθεσε, είναι πως το σχέδιο είναι αυτό και πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο κόσμος. Είπε επίσης ότι οι περιορισμένες αιτήσεις, ενδεχομένως να δείχνουν  ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου δεν θέλει να αποκαλύψει τα πραγματικά του περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι πραγματικά ευάλωτοι μπορεί να θεωρήσουν ότι θα απορριφθούν από το σχέδιο, κάτι που όπως είπε είναι κρίμα γιατί πρέπει να προσδιοριστούν τουλάχιστον για περαιτέρω χειρισμό. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της γραφειοκρατίας που μπορεί να δυσκολεύει τον δανειολήπτη και είπε πως θα εξεταστεί αν πρέπει κάτι να αλλάξει στο μηχανισμό της ΚΤΚ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ