Πολιτικές πιέσεις για την άρση κάποιων υπερχρεώσεων στις τράπεζες

Κάποιες χρεώσεις φθάνουν μέχρι και 300%.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα εφαρμόσει όλη την επιρροή που διαθέτει προκειμένου να αρθούν οι υπερχρεώσεις των τραπεζών στους λογαριασμούς των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά από την εκ νέου συζήτηση του θέματος από την Επιτροπή, σήμερα.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρία της Επιτροπής στις 4 Μαρτίου υπό το φως του αποτελέσματος που θα υπάρξει στη μελέτη που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα για τις χρεώσεις στην ΕΕ, για την πραγματικότητα  των κυπριακών νοικοκυριών και της συνάντησης που θα έχει η Κεντρική Τράπεζα με τις τράπεζες και τον Υπουργό Οικονομικών.
 
Στη συνεδρία της Επιτροπής, που διεξήχθη στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, παρέστησαν επίσης, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών Κύπρου, της Alpha Bank Κύπρου, της Ancoria Bank, της Astrobank, της Eurobank Κύπρου, της RCB Bank, της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, και ΔΕΟΚ.
 
Μετά τη συνεδρία ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή επανέφερε τη συζήτηση του θέματος σε συνέχεια της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή θεσμών στις 6 Νοεμβρίου του 2019.
 
Ο κ. Ζαχαρίου πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι εφαρμόστηκαν χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και 300%. Επεσήμανε πως με βάση τη νομοθεσία για τη συγκρισιμότητα των τελών, μπορεί να εκδοθεί διάταγμα.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα άρχισε τη μελέτη και εξέτασε τι γίνεται στις χώρες της ΕΕ και ανέφερε πως όπως ο νόμος προβλέπει, άρχισε ανάλυση των δεδομένων στα νοικοκυριά στην Κύπρο, (βασικοί μισθοί και άλλες ανάγκες), την οποία ολοκληρώνει, και εντός των ημερών η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει διαβούλευση με τις Τράπεζες  και ακολούθως θα συζητήσει με τον Υπουργό Οικονομικών.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως ενόψει αυτών των διαδικασιών ορίστηκε συνέχισε της συζήτησης στις 4 Μαρτίου, επειδή όπως είπε η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί πως ο λογαριασμός των βασικών αναγκών μιας οικογένειας, στον οποίον εμβάζεται η σύνταξη, το επίδομα ή και ο μισθός και πληρώνονται οι λογαριασμοί για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, πρέπει -όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες- να χρεώνεται εντελώς διαφορετικά από τους υπόλοιπους λογαριασμούς.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε τέλος πως η Βουλή εκφράζοντας την κοινωνία των πολιτών πιέζει ώστε τα "πανοπρίτζια" των τραπεζών να μην ισχύουν, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους συνταξιούχους και όλο τον πληθυσμό, που δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ).
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως κατά τη συζήτηση, από πλευράς διαφόρων συνδέσμων ακούστηκαν αυξήσεις στις χρεώσεις τραπεζών, οι οποίες σε συνάρτηση με το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, προκαλούν τεράστιο πρόβλημα σε συνταξιούχους και σε όσους λαμβάνουν επιδόματα που πλέον είναι υποχρεωμένοι να διανύουν και αποστάσεις προκειμένου να βρεθούν σε παράρτημα τράπεζας.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ παρατήρησε περαιτέρω ότι αυτές οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν επιλογή καθώς υποχρεώνονται σε τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις καθώς τα επιδόματα και οι συντάξεις εμβάζονται σε τραπεζικό λογαριασμό.
 
Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση επειδή πείσθηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης και θα επανέλθει στην Επιτροπή μετά τη μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας και ανέφερε πως είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε κάθε εξουσία να παρεμβαίνει και να σταματά καταχρήσεις σε βάρος των καταναλωτών, κάτι που δεν έπραξε ο τέως Υπουργός Οικονομικών.
 
Είπε τέλος ότι αναμένεται πως ο νέος Υπουργός θα αναλάβει δράση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, μπροστά στις αλματώδεις αυξήσεις των χρεώσεων, με οργισμένο ύφος απευθύνθηκε στις τράπεζες και τις κάλεσε να συμμορφωθούν.
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως οι τραπεζίτες δεν κατανοούν ότι 30, 40 και 50 ευρώ αύξηση σε χρεώσεις για χαμηλοσυνταξιούχους είναι σημαντικό ποσό.

Πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται γιατί "αφού απολαμβάνουν παχουλούς μισθούς και κέρδη να μην θεωρούν σοβαρά τα ποσά για τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων".
 
Είπε επίσης πως όσο και να πιέσουν τους συνταξιούχους, αυτοί δεν μπορούν να στραφούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και απλά πληρώνουν αυτό το αστρονομικής αύξησης καπέλο.
 
Ανέφερε πως αναμένει ότι ο Διοικητής θα προχωρήσει με εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών για έκδοση διατάγματος για οροφή στις χρεώσεις στους βασικούς λογαριασμούς των καταναλωτών.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως συζητήθηκε για ακόμα μια φορά το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, προσθέτοντας ότι σε ένα τόπο και μια χώρα που πλήρωσε την τραπεζική κρίση ο μέσος πολίτης, οι τραπεζικοί οργανισμοί οφείλουν να είναι πιο ευαίσθητοι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Εξέφρασε περαιτέρω την άποψη ότι έγινε ένα θετικό βήμα από τον Κεντρικό Τραπεζίτη και την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών του θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας.
 
Επιστολή πρώην διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Θεσμών αναφορικά με την επιστολή παραίτησης της πρώην διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου, την οποία ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών.
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι η επιστολή Αντωνιάδου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και όχι στην Επιτροπή Θεσμών.

Συνεχίζοντας είπε πως η επιστολή θα έρθει στην Επιτροπή Θεσμών, θα τη μελετήσουν ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν ζητήματα κακής διαχείρισης των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας, που είχαν αποτέλεσμα  να διασκορπιστούν στα 5 σημεία του ορίζοντα τα υπολείμματα της Λαϊκής Τράπεζας.
 
Διαβεβαίωσε ότι οι Οικολόγοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε το θέμα να φθάσει μέχρι το τέλος

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ