ΠτΔ: Πριν και μετά το 2013 η έρευνα στον Συνεργατισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η έρευνα που ζητά η Κυβέρνηση για τον Συνεργατισμό θα αφορά τόσο το τι συνέβη προ του 2013, αλλά και κατά την περίοδο 2013-2018.

Προσερχόμενος το μεσημέρι σε γεύμα που παραθέτει η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο με αφορμή την ολοκλήρωση της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η έρευνα που ζητά η Κυβέρνηση είναι και για να προηγείται και να έπεται» του 2013.
 
Εξήγησε ότι θα ερευνηθεί τι συνέβη στον Συνεργατισμό πριν, «ώστε το 2013 να θέλουμε 1,5 δισ. ευρώ για να επιβιώσει, και πολλά άλλα ερωτήματα βεβαίως, αλλά και για την περίοδο 2013-2018 και πώς φτάσαμε να έχουμε 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια έστι ώστε οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης να μας υποχρεώσουν να ακολουθήσουμε ή να πάρουμε μια απόφαση οδυνηρή, αλλά που διασώζει καταθέτες, σταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτή την ώρα τα όποια χρήματα θα διατεθούν από πλευράς δημοσίου είμαι βέβαιος ότι θα καλυφθούν από τα ΜΕΔ των 7,5 δισ. - εκτός των περιουσιακών στοιχείων 600 εκ. ευρώ και άλλα - αρκεί όλοι, κατανοώντας τις δυσκολίες, να υιοθετήσουμε κάποια αποτελεσματικά μέτρα, όπως τα ζητεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 
«Πιστεύω ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί κατά αποτελεσματικό, αλλά και θετικό τρόπο ένα πρόβλημα το οποίο ήταν γνωστό σε όλους», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει ισορροπία στον χειρισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός το πρόβλημα και να μην εμφανιστούν άλλα φαινόμενα, όπως σε άλλες χώρες, με μαζικές εκποιήσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία πάντα κατά νου είναι και η προστασία των πραγματικά αδυνατούντων».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι μέσα από τις αδυναμίες του συστήματος δημιουργήθηκαν εκείνοι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν, αλλά έπαυσαν να καταβάλλουν, με την ελπίδα ότι θα τους χαριστούν δάνεια ή ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανένας γιατί είναι η πρώτη κατοικία.
 
Επομένως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα ληφθούν υπόψη οι γνήσιες περιπτώσεις, όπου κάποιος δικαιολογημένα έχει χτίσει εντός των δυνατοτήτων του ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα και διαφορετικά θα αντιμετωπίσεις «έναν, ο οποίος έχτισε μια υπερπολυτελή έπαυλη, με πισίνες κ.λπ. ή ιδιαίτερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
 
Σε ερώτηση αν άργησε να γίνει από τις τράπεζες ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από όσους πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί από πλευράς τραπεζών, ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι τα ΜΕΔ αντί να καθοριστούν με μηδενική βάση, όπως αποφάσισαν οι εποπτικοί μηχανισμοί, θα μπορούσε με ελαστικότερη συμπεριφορά των τραπεζών να έχουν πολύ περισσότερα ή και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
 
Αντί δηλαδή να βλέπουμε επιτόκια να πολλαπλασιάζουν το κεφάλαιο, θα μπορούσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια στιγμή θα είχαμε μηδενικό συντελεστή αξίας, να ήταν περισσότερο ελαστικοί ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει, είπε.
 
«Θέλω να ελπίζω ότι με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν και από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων, εν γνώσει όλων κάποιων υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα χωρίς πια τον κίνδυνο περιπετειών», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ