Σύνδεσμος Πρώτης Κατοικίας: Οι τράπεζες δεν μετακύλησαν τις χαλαρώσεις

Παρότι οι εισηγήσεις τόσο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών είναι εντελώς ξεκάθαρες.

«Άκρως προκλητική» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας τη στάση των τραπεζών, λόγω του ότι ακόμη δεν ανακοίνωσαν μέτρα για μετακύλιση στους δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, του κεφαλαιακού μαξιλαριού, που απέκτησαν μετά την απόφαση για χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
 
«Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι ακόμη κανένα μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο να διασφαλίζει τη μετακύλιση των χαλαρώσεων αυτών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.
 
«Η στάση των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι άκρως προκλητική», προστίθεται, «και μόνο οργή προκαλεί στους πάντες, μιας και οι εισηγήσεις τόσο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών είναι εντελώς ξεκάθαρες. Κρίνουμε ότι είναι καιρός να αποφασιστεί επιτέλους, αν τα πάντα σ αυτή τη χώρα γίνονται αναλόγως των ορέξεων και των συμφερόντων των πιστωτικών ιδρυμάτων ή αν και ο απλός πολίτης έχει έστω κάποια δικαιώματα».
 
Ο Σύνδεσμος σημειώνει περαιτέρω πως το βάρος της απόφασης αυτής βαραίνει απόλυτα τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία και κανέναν άλλον. «Γιατί μπορεί η Νομοθετική Εξουσία να μην έχει το άμεσο δικαίωμα να επιβάλει κάτι σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι άλλωστε και τα πιστωτικά ιδρύματα, έχει όμως το δικαίωμα να επιβάλει ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την εξασφάλιση και μετακύλιση των όποιων χαλαρώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους πολίτες», συμπληρώνει.
 
Εισηγείται τέλος όπως οι ασφαλιστικές δικλείδες περιλαμβάνουν ότι καμιά χαλάρωση δεν πρέπει να δοθεί εκ των προτέρων στα πιστωτικά ιδρύματα, αν δεν συμφωνηθούν και ανακοινωθούν επίσημα πρώτα οι τρόποι μετακύλισης των χαλαρώσεων αυτών, προς τους πολίτες.
 
«Αν δεν εξασφαλιστεί αυτό με απόλυτα διαφανείς και δεσμευτικούς τρόπους, πολύ φοβόμαστε ότι ο πολίτης θα μείνει στο περίμενε για ακόμη μια φορά. Αν επαληθευτούν οι φόβοι μας αυτοί, τότε ο κάθε πολίτης καλά κάνει να είναι έτοιμος να ζήσει πολύ πιο τραγικά γεγονότα από αυτά που βιώσαμε το 2013», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ