Σύνδεσμος Τραπεζών: Να μην δαιμονοποιούμε το κέρδος

Τράπεζες και κράτος θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις το επόμενο διάστημα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στην επισήμανση ότι η έννοια του κέρδους δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται, ούτε αναφορικά με τις τράπεζες, αλλά ούτε και για την κάθε επιχείρηση της πραγματικής οικονομίας, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Αντρέας Κωστουρής. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο κι ερωτηθείς ευθέως αν οι τράπεζες, από την κρατική στήριξη που θα λάβουν, θα βγουν κερδισμένες στο τέλος της ημέρας, ο κος Κωστουρής σχολίασε εν πολλοίς ότι ο φυσικός στόχος της κάθε επιχείρησης είναι να βγάλει κέρδος.

“Θα θέλαμε στην οικονομία μας οι επιχειρήσεις να βγάζουν κέρδος. Μην το δαιμονοποιήσουμε. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι κατά πόσον οι τράπεζες θα λειτουργήσουν άμεσα, αποτελεσματικά και με ευελιξία για να στηρίξουν την οικονομία, δηλαδή να δώσουν μέσω των μηχανισμών που είναι στα χέρια τους αυτή την στιγμή άμεσο δανεισμό και ευελιξία σε υφιστάμενους πελάτες με παροχή ρευστότητας, να διευθετήσουν με ταχείες διαδικασίες το διάταγμα για την αναστολή δόσεων και να στηρίξουν με κάθε τρόπο την οικονομία σε αυτή την δυσμενή συγκυρία που όλοι μαζί περνάμε”, ανέφερε. 

Στην παρατήρηση ότι στις χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη στήριξη μέσω των μέτρων δεν είναι προς τις τράπεζες, οι οποίες “δεν θα πάρουν σεντ”, αλλά προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, ο κος Κωστουρής ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός τομέας υπόκειται σε πολύ μεγάλη εποπτεία και πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο.

“Την ίδια ώρα, είναι τόσο μεγάλη η σχέση (των τραπεζών) με την οικονομία, με κάθε νοικοκυριό και κάθε πολίτη. Οι μηχανισμοί, τόσο της Πολιτείας όσο και οι ανεξάρτητοι, αλλά και οι Εποπτικές Αρχές, είναι τέτοιοι που οτιδήποτε αφορά στην τραπεζική εργασία μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταγγελθεί. Αν κάποιος έχει παράπονο μπορεί να προστρέξει σε ανεξάρτητους φορείς για να διευθετήσει το πρόβλημα και την ίδια ώρα, οποιοδήποτε τραπεζικό θέμα μπορεί να συζητείται, είτε στα ΜΜΕ, είτε σε επίπεδο Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πιστεύω ότι οι τράπεζες λειτουργούν με τον τρόπο που πολλές φορές προβάλλεται σε κάποιες εκφάνσεις υπερβολής για τον ρόλο τους”, τόνισε. 

Πρόσθεσε δε ότι οι τράπεζες έχουν επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία και από την προηγούμενη κρίση μέχρι σήμερα, παρά τα όσα λάθη, λόγω των οποίων “έχουν πάρει πολλά μαθήματα”, την ώρα που το νομικό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό. 

“Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν αλλάξει σε πάρα πολλά επίπεδα τις εργασίες τους”, σημείωσε. 

Στην παρατήρηση ότι μια από τις ανησυχίες των βουλευτών προκειμένου να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για τις επιχειρήσεις, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες για το πώς θα διαχειριστούν την κρατική στήριξη, ο κος Κωστουρής απάντησε ότι ο τραπεζικός τομέας μπαίνει μοιραία στην δίνη της πολιτικής συζήτησης.

“Ο Σύνδεσμος Τραπεζών, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τους ανεξάρτητους φορείς αλλά και με τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο, έχουμε εξαιρετική, αρμονική και τις περισσότερες φορές παραγωγική συζήτηση. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί σε βάθος και λόγω των καταστάσεων. Οι ανησυχίες προκύπτουν από καταστάσεις ή συνθήκες ή επιχειρήματα που δεν τα βλέπουμε αυτή την στιγμή ως τράπεζες. Αν κοιτάξει κανείς την βάση του δανειακού χαρτοφυλακίου στο τραπεζικό σύστημα, θα δει ότι είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για τις ανάγκες του κόσμου. Οι τράπεζες λειτουργούν στην ουσία ως διαμεσολαβητές της οικονομίας, σκοπός τους είναι να κρατούν ασφαλείς τις καταθέσεις και να δίνουν καλά δάνεια”, είπε. 

Τέλος, χαρακτήρισε ως “απίστευτες” τις πιέσεις που θα δεχτούν στο άμεσο μέλλον τόσο οι τράπεζες όσο και το κράτος λόγω της συγκυρίας και τόνισε ότι οι κίνδυνοι αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί και να κάνουν λεπτούς χειρισμούς, ώστε και το κράτος να αντέξει σε δημοσιονομικό επίπεδο και οι τράπεζες να αντέξουν ως οργανισμοί.

Ακούστε ολόκληρη την συζήτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ