Υφ. Έρευνας: Μέτρα για διευκόλυνση των ηλεκρονικών συναλλαγών

Τι περιλαμβάνει και ποιός ο στόχος του μνημονίου συναντίληψης με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου.

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών για τη διευκόλυνση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παροχή υπηρεσιών στον τραπεζικό τομέα, προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση μέσω του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου, το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων προνοεί την χρήση δύο πιστοποιητικών: της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για σκοπούς πρόσβασης σε πληροφοριακά συστήματα και της εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, με την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή.
 
Με την υλοποίηση του έργου, αναφέρεται, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά -χωρίς φυσική παρουσία- εργασίες και συναλλαγές από κρατικές υπηρεσίες, όπως υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών καθώς και άλλες τραπεζικές, επιχειρηματικές ή και ιδιωτικής φύσεως συναλλαγές, εντός και εκτός συνόρων, με ευκολία, ευελιξία και ασφάλεια. Η έκδοση των πιστοποιητικών θα γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης.
 
Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο τραπεζικός τομέας προχωρεί σε σχεδιασμό αξιοποίησης των νέων εργαλείων και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

Αναφερόμενος στην από κοινού υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε: Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ανοίγει τον δρόμο για ευρεία χρήση του ισχυρού αυτού εργαλείου, καταλύτη στην πορεία εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, που απώτερο σκοπό έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη. Τραπεζικές συναλλαγές, επιχειρηματικές ή και ιδιωτικές συμφωνίες, αλλά κυρίως, οι συναλλαγές του πολίτη με το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών θα μπορούν σύντομα να διεκπεραιώνονται, με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας, από όπου και αν βρίσκεται κανείς. Ειδικότερα σε μία εποχή όπου η ανάγκη για μείωση της φυσικής παρουσίας θεωρείται πλέον προϋπόθεση για διαφύλαξη της υγείας των πολιτών».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, κ. Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε: Ο τραπεζικός τομέας είναι αφοσιωμένος τόσο στην ευρύτερη παροχή χρηματοοικονομικής γνώσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας, μέσω δράσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και στην ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών καναλιών διεκπεραίωσης συναλλαγών και εξασφάλισης υπηρεσιών κυρίως μέσω της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών στα πλαίσια του Εποπτικού και νομοθετικού πλαισίου. Η ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα θα διευρύνουν τις προοπτικές της ψηφιοποίησης  στη χώρα μας, καθιστώντας πιο άμεσες και εύκολες τις συναλλαγές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  όπως και στις τράπεζες».
 
Μέσω της υλοποίησης τέτοιων κρίσιμων έργων υποδομής, αλλά και μέσω αποτελεσματικών συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, δρομολογούνται με σταθερά βήματα οι σχεδιασμοί για πλήρη υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Πολιτείας, που, με τη σειρά της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους και μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου και Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε πως: «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη μετάβασή μας στον ψηφιακό κόσμο. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τον Σύνδεσμο Τραπεζών ανοίγει το δρόμο, πιστεύω, για την επιτυχή διείσδυση της ηλεκτρονικής υπογραφής στην οικονομία μας. Η ηλεκτρονική υπογραφή αναμένεται ότι θα εξαλείψει πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού και διασφαλίζει την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπογράφονται ηλεκτρονικά, και πιστοποιεί ποιος υπογράφει αυτό το έγγραφο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ