Γιάννης Μάτσης: Χωρίς αμφιβολία θα έχουμε συγχωνεύσεις τραπεζών

Ένα χρόνο μετά που ανέλαβε το πηδάλιο του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας ο κ. Γιάννης Μάτσης άνοιξε τα χαρτιά του και εξήγησε ποιος ο ρόλος της APS στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ποια η θέση του για τις εξαγορές ή και συγχωνεύσεις των τραπεζών καθώς και τι πιστεύει για τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα 

Ο κ. Γιάννης Μάτσης ανέλαβε το πηδάλιο της Ελληνικής Τράπεζας μόλις πριν από ένα χρόνο και  τέσσερα αφότου η οικονομική κρίση έπληξε το νησί. 

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος: τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.. Σαν φάρμακο αυτών, τον Ιούλιο του 2017 συστάθηκε η APS, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Αυτή είναι και η ειδικότητα της APS, η μείωση των ΜΕΔ, με τον  κ. Μάτση να πιστεύει ότι αυτή η λύση είναι η ορθότερη για την Τράπεζα η οποία, όχι μόνο δεν διαθέτει την τεχνογνωσία που διαθέτει η APS για την ανάκτηση των προβληματικών δανείων αλλά παράλληλα θέλει και οφείλει να επικεντρωθεί σε νέο και υγιή δανεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η τελική απόφαση για την αναδιάρθρωση ενός δανείου , αν θα προχωρήσει ή αν η Tράπεζα  προτιμά να πάει σε εναλλακτικές λύσεις, είναι στην ευχέρεια της ίδιας της Τράπεζας. Την ίδια ώρα, τονίζει ότι από την APS θα πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση στις λύσεις και μεγιστοποίηση των αξιών που θα φέρουν για την Τράπεζα. 

Όπως ανέφερε «Για εμένα η APS είναι  πραγματικά η σωστή λύση. Σωστή  όχι γιατί θα φέρει κέρδη αλλά γιατί θα μειώσει τις ζημιές που μπορεί να φέρουν τα ΜΕΔ».

Εκποιήσεις…

«Βεβαίως αναμένουμε εκποιήσεις εντός του 2018.» απάντησε ο κ. Μάτσης όταν ερωτήθηκε σχετικά. Σκοπός όπως ανέφερε, είναι η διαφύλαξη της Τράπεζας, του καταθέτη, του μέτοχου και του προσωπικού ενώ σημείωσε ότι «Είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι εκεί που πρέπει να είμαστε, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις κακοπληρωτών όπου εξαντλούνται τα υπόλοιπα εργαλεία και είναι υποχρέωσή μας, δυστυχώς, να προχωρήσουμε με εκποιήσεις για να μπορέσουμε έτσι να λύσουμε το πρόβλημα». 

Εξαγορές ή συγχωνεύσεις τραπεζών

Εξάλλου, ο κ. Γιάννης Μάτσης δήλωσε πως αναμφίβολα θα δούμε και συγχωνεύσεις τραπεζών.

Ερωτηθείς ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε θα γίνουν και ποιες τράπεζες θα εμπλακούν στις συγχωνεύσεις. Όπως είπε όμως: «Είναι καθήκον μας να κοιτάξουμε την κάθε ευκαιρία, η οποία δίνατε να φέρει στην Ελληνική Τράπεζα μια πιθανή συγχώνευση. Ταυτόχρονα, όμως για να εξετάσουμε οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση με κάποια τράπεζα θα πρέπει αυτή να φέρει πλεονεκτήματα στο τελικό merge που θα γίνει» 

Τραπεζικό σύστημα 

Ο  Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του overbanking και εξήγησε ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την Ευρώπη καταδεικνύει πως σε μια μικρή οικονομία και ένα μικρό νησί με τον πληθυσμό της Κύπρου  θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ λιγότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από όσα έχουμε.

Στην Κύπρο υπάρχουν 13 τράπεζες  και σύμφωνα με στοιχεία  πληθυσμού ανά τράπεζα, πληθυσμού ανά κατάστημα, πληθυσμού ανά υπάλληλο τράπεζας παρατηρείται ότι η Κύπρος είναι πρώτη ή δεύτερη (αναλόγως μέτρου) σε όλη την Ευρώπη.

Ο βραχνάς των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 

«Για τις περισσότερες τράπεζες στην Κύπρο το 50% των δανείων τους υπάγονται στα ΜΕΔ και το υπόλοιπο 50% είναι υγιής δανεισμός».

Όπως εξήγησε, καμία τράπεζα δεν έχει 0% ΜΕΔ, ενώ ανάφερε πως για να θεωρηθεί μια τράπεζα υγιής θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια της να είναι κάτω από 5%. 

«Για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα χρειάζεται χρόνος. Η Ελληνική έχει καταθέσει στρατηγικά σχέδια στους επόπτες, τα οποία για την ώρα έχουν γίνει αποδεκτά. Τα σχέδια αυτά, δείχνουν μεσοπρόθεσμα μια στρατηγική μείωση στα ΜΕΔ».

Τόνισε, ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα χρόνο, ούτε και μέσα σε 10 χρόνια . Όμως, όπως ανάφερε, πρέπει εντός μιας 5ετίας να μειωθεί σημαντικά το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο.

Σχετικά με τις πωλήσεις δανείων – η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε πέρσι τον Δεκέμβρη στην πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων – ο κ. Μάτσης επεσήμανε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη επίλυση του προβλήματος. 

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί

«Ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει καλά τα προβλήματα που δημιουργούν οι ΜΕΧ στις τράπεζες, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, και προσπαθεί με σοβαρότητα να φέρει μια λύση, για να βοηθήσει τόσο την οικονομία και την κοινωνία, όσο και τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κοινωνική πολιτική πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και όχι οι τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, η Ελληνική είναι κοινωνικά ευαίσθητη. «Εμείς είμαστε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και πρέπει να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των καταθετών μας, των μετόχων μας και του προσωπικού μας. Είμαστε υπέρ των προσπαθειών που γίνονται από την κυβέρνηση για να εφαρμοστούν προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν τα κοινωνικά στρώματα που χρειάζονται βοήθεια με τον προβληματικό δανεισμό τους. Ελπίζω ότι τελικά θα διαμορφωθούν τα νομοσχέδια και θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες, την κοινωνία αλλά και την οικονομία γενικότερα». 

Νέος, υγιής δανεισμός

Το ταβάνι των δανείων που θα διατεθούν στην αγορά το υποβάλει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, σχολίασε ο κ. Μάτσης. «Εάν διοχετεύσεις περισσότερο δανεισμό στην αγορά από όσο μπορεί να αντέξει, σημαίνει ότι μπορεί μια Τράπεζα να οδηγηθεί σε δανεισμό μεγαλύτερου ρίσκου , ο οποίος τελικά θα επαναφέρει το πρόβλημα που ξεκίνησε το 2013 με την αύξηση των ΜΕΔ». 

Όπως είπε, δανείζεις με τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί να απορροφήσει η οικονομία. Αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένας περιορισμός που υπάρχει στο σύστημα. 

Ένας δεύτερος περιορισμός έχει να κάνει με το κεφάλαιο και τη ρευστότητα της κάθε τράπεζας, στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός να δώσει δάνεια.  Όπως είπε, η Ελληνική Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει αρκετά κεφάλαια αλλά και πάρα πολύ ρευστότητα και μπορεί να συνεχίσει να δανειοδοτεί την αγορά. 

Πέρσι, η Ελληνική Τράπεζα παραχώρησε δάνεια αξίας πέραν των 560 εκατομμυρίων ευρώ σε αξιόχρεες εταιρείες και νοικοκυριά. Δανεισμός ο οποίος ξεπερνά το μερίδιο της Τράπεζας στην αγορά δανείων, οπόταν βοηθήθηκε τόσο η οικονομία όσο και η τράπεζα.  Φέτος, η Τράπεζα συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό δανεισμού, μιας και η οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μάτση, βοηθά.

Όσον αφορά το είδος του δανεισμού ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής  ανέφερε ότι η τράπεζα έχει πολλούς ιδιώτες πελάτες, οι οποίοι την χρησιμοποιούν κυρίως για την κατάθεση των χρημάτων τους – η Ελληνική Τράπεζα στην κρίση παρέμεινε πιο υγιής από τις άλλες Τράπεζες και δεν επηρεάστηκε από το κούρεμα καταθέσεων. Στόχος είναι αυτοί οι πελάτες να εκμεταλλευτούν περισσότερα από τα τραπεζικά προϊόντα που τους προσφέρει η Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο, η Τράπεζα θα επιστρέψει σε μεγαλύτερη κερδοφορία.

Παράλληλα, θα κερδίσει την αναγνώριση του πελάτη ως μια Τράπεζα με γερά θεμέλια που μπορεί να δεχτεί καταθέσεις αλλά και να διοχετεύσει καινούρια προϊόντα στην αγορά. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι η στρατηγική εστιάζει στους ιδιώτες πελάτες δεν σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για εταιρείες μικρομεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους.

«Όπλα μας είναι τα προϊόντα μας αλλά και το προσωπικό – ειδικότερα το προσωπικό που εργάζεται στα καταστήματα»

Καινούρια προϊόντα

Η Ελληνική Τράπεζα σύμφωνα με τον CEO,  προσφέρει  παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών της. Παράλληλα, εργάζεται και για τη δημιουργία καινούριων έξυπνων προϊόντων με στόχο να προσελκύσει και νέους πελάτες. 

Κυπριακή οικονομία 

CEO: Η Κυβέρνηση κινήθηκε αρκετά γρήγορα 

«Αν δούμε που βρισκόταν η οικονομία μας το 2013 είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μπορέσαμε να ανακάμψουμε και να επιστρέψουμε σε πάρα πολύ γοργούς ρυθμούς αύξησης του εγχώριου οικονομικού προϊόντος μας , Η κυβέρνηση κινήθηκε με αρκετή ταχύτητα. Έφερε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που χρειαζόντουσαν ιδιαίτερα από πλευράς τραπεζών, στο νόμο περί εκποιήσεων και στο νόμο της αφερεγγυότητας. Ως τράπεζα βλέπουμε αρκετό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Κύπρο . Δεν μιλώ για επενδύσεις στις τράπεζες αλλά κυρίως για επενδύσεις στην οικονομία. Βλέπουμε μεγάλα έργα όπως το καζίνο, οι μαρίνες, τα golf coursers, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα είναι έργα που στοχεύουν σε μακροπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις και θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να φέρνουν οικονομική ανάπτυξη στην χώρα. Ελπίζω ότι τα πολιτικά θέματα δεν θα μας πάρουν πίσω».

Εξάλλου, ο κ. Μάτσης ανάφερε πως, όλα δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία σύντομα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.  

Ποιο το προσωπικό στοίχημα του CEO 

«Να κερδίσουμε την αναγνώριση των πελατών ως μια ολοκληρωμένη τράπεζα. Η Ελληνική Τράπεζα είναι μια ιστορική τράπεζα, που στηρίζει διαχρονικά  την οικονομία και την κοινωνία. Αναπτυσσόμαστε με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Εύχομαι, η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, να φέρει αναγνώριση από τους πελάτες μας, επιστροφή στην κερδοφορία. Την ίδια στιγμή θέλω το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ομολογώ ότι επιδεικνύει πάθος και δέσμευση για τη δουλειά του, να είναι περήφανο για την Τράπεζα στην οποία εργάζεται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ