Μπρα ντε φερ Κυβέρνησης-κομμάτων στις καθυστερήσεις

Η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει σήμερα στις 16:00.

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για το μέλλον του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων την παραχώρηση εγγυήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις εν είδει χαμηλότοκου δανεισμού. 

Η Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16:00, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, με την απόσταση να εξακολουθεί να είναι μεγάλη. 

Το θρίλερ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από δύο μήνες από την αρχική ανακοίνωση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν σωρεία τροποποιήσεων οι οποίες βρίσκουν αντίθετο το Υπουργείο Οικονομικών. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία στην σημερινή συνεδρίαση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένεια” στην Λευκωσία, με την έκβαση να κρίνεται σε επίπεδο τροπολογιών. 

“Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όλοι θα κριθούμε. Πιστεύω ότι στο τέλος του δρόμου, την Τρίτη, θα έχουμε ένα νομοσχέδιο ψηφισμένο το οποίο όμως δεν θα είναι μόνο αυτά που θέλει η Κυβέρνηση ή μόνο αυτά που θέλουν τα κόμματα”, είπε. 

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ θα δεχτεί να κάνει παραχώρηση στο ζήτημα της συμμετοχής του Γενικού Ελεγκτή στην επιτροπή που θα ελέγχει την διαδικασία των εγγυημένων δανείων, ο κος Βόυτση απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο και κάλεσε την Κυβέρνηση να υποχωρήσει τουλάχιστον στο εν λόγω ζήτημα. 

“Λόγω του ότι δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες, λόγω του ότι θα διαχειριστούν δημόσιο χρήμα, λόγω του ότι θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα χρήματα που θα εγγυηθεί ο φορολογούμενος θα χρησιμοποιηθούν για τους στόχους και τους σκοπούς που όλοι θέλουμε και αναγράφονται στα νομοσχέδια, ζητήσαμε να είναι παρατηρητής ο Γενικός Ελεγκτής ή εκπρόσωπός του σε αυτή την επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί και θα προσπαθεί να διευθετήσει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται όπως έχει ψηφιστεί”, εξήγησε.  

Χθες ο Γενικός Ελεγκτής εξήγησε ότι η συμμετοχή της Υπηρεσίας του στην αρμόδια επιτροπή με το καθεστώς του “παρατηρητή” απορρέει από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της, εξηγώντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διαδικασιών. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν ευνοεί το ενδεχόμενο να δοθεί ρόλος παρατηρητή στον Γενικό Ελεγκτή, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να εμπλακεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του βάσει του Συντάγματος και δεν αμφισβητούν το δικαίωμά του να ελέγχει κάθε πληρωμή.

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν τα κόμματα καταθέσουν τροπολογίες κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Σίγμα ότι αν τα κόμματα προωθήσουν τροπολογίες που δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας, τότε το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει και τις επιλογές της αναπομπής, αλλά και της αναφοράς του νόμου στο Ανώτατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ