ΥΠΟΙΚ: Η καθυστέρηση στις εγγυήσεις έχει κάνει μεγάλη ζημιά

Υποστηρίζει ότι η διαδικασία έχει ήδη πολλές ασφαλιστικές δικλείδες.

Την θέση ότι η μεγάλη καθυστέρηση που έχει προκύψει για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, έχει κάνει “μεγάλη ζημιά” εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών. 

Μιλώντας στις “Τομές στα Γεγονότα” του ΣΙΓΜΑ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήγησε ότι η περίοδος που έχει σπαταληθεί με ατέρμονες συζητήσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα, με σειρές τροποποιήσεων και αλλαγών στο πρώτο νομοσχέδιο κινδυνεύουν να καταστήσουν το σχέδιο μη εφαρμόσιμο 

Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως τα κόμματα συναινέσουν με την πρόταση της Κυβέρνησης.

“Έγινε μεγάλη ζημιά όλο αυτό το διάστημα που αφορά στην βεβαιότητα της αγοράς. Όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ βάλουμε κατά του τραπεζικού τομέα, ο οποίος πέρασε πολλά, αναδιαρθρώθηκε κι έχει τα δικά του προβλήματα, αντιλαμβάνεστε ότι για πολιτικούς και μόνο λόγους έχουμε μπει σε επικίνδυνους δρόμους. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση είπε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει. Αν υπάρχει καλή θέληση, σίγουρα δεν θα γίνουν τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα περισσότερο απ’ όσο τον έχουμε ήδη αλλοιώσει”, τόνισε. 

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος και η Κυβέρνηση “ενοχλούνται” από το αίτημα των κομμάτων για παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στην διαδικασία της δανειοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση των χρημάτων του Κύπριου φορολογούμενου, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι η διαδικασία έχει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες μέσω τριών επιπέδων ελέγχου, τόσο πολιτικού, όσο και κοινοβουλευτικού αλλά και σε επίπεδο τραπεζών. 

“Ο Γενικός Ελεγκτής είναι ο πιο θωρακισμένος θεσμός στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξουσίες που απορρέουν από το Σύνταγμα και από ειδικές νομοθεσίες. Είναι επαρκείς και αρκετές. Δεν θα πρέπει να διεκδικούνται ρόλοι εκτός του θεσμικού ρόλου που προβλέπει το Σύνταγμα και οι ειδικές νομοθεσίες. Από εκεί και πέρα, πράγματα που συζητιούνται για επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες και επιπλέον παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, απλώς θα καταστήσουν το Σχέδιο μη εφαρμόσιμο. Ήδη είμαστε σε ένα επικίνδυνο επίπεδο”, επισήμανε. 

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ