Στην αντεπίθεση η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για τη λίστα

Σκληρή γλώσσα κατά της Βουλής από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Κλιμακώνεται η ένταση στο πολιτικό σκηνικό αναφορικά με την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη για τα κόκκινα δάνεια, με την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να περνάει στην αντεπίθεση, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες που της εξαπολύουν εδώ και αρκετές ημέρες βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα από όλους τους χώρους. 

Μιλώντας στην εκπομπή "Μεσημέρι και κάτι" του ΣΙΓΜΑ, η τΧρυστάλλα Γιωρκάτζη εξέφρασε λύπη που "κουράζουμε τον κόσμο για πράγματα που δεν θα έπρεπε. Γίνεται μια προσπάθεια που δεν καταλαβαίνω από πού εκπορεύεται, γιατί να γίνει αποδόμηση όχι της λίστας, αλλά των λιστών των ΜΕΔ που η Κεντρική ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες".

Εξήγησε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια επηρεάζουν και κτυπούν τα κεφάλαια των τραπεζών και είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των κυπριακών εμπορικών τραπεζών κι όχι μόνο. 

Το δεύτερο θέμα που προκύπτει, πρόσθεσε, είναι ηθικό.

Αν κάποιος δηλαδή εξήγησε, δικαιούται να λαμβάνει μέρος στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που έχει να κάνει με θέμα το οποίο έχει σχέση ή συμφέρον (αφορά τον ίδιο ή συγγενικό του πρόσωπο). Γι’ αυτό τον λόγο η Βουλή θέλησε να ελέγξει αυτό το θέμα, είπε η κ.Γιωρκάτζη.

Η κ.Γιωρκάτζη είπε ότι η λίστα υπήρχε εδώ και 17 μήνες στη Βουλή και δεν της ζητήθηκε οτιδήποτε.

"Τέλη Μαρτίου 2019 απέστειλα τους καταλόγους λέγοντας τις ημερομηνίες που αφορούσαν και επεξηγώντας ότι δεν έγινε επεξεργασία στοιχείων. Ήταν γνωστό στη Βουλή ότι δεν έγινε επεξεργασία. Εφόσον ήταν γνωστό γιατί θυμήθηκαν 17 μήνες μετά ότι δεν υποβλήθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Έχει νέο Διοικητή εδώ και 17 μήνες γιατί δεν ζήτησαν τα νέα στοιχεία; Ας πούμε ότι η Γιωρκάτζη δεν έκανε καλά την δουλειά της, γιατί η Βουλή δεν επανήλθε; Η απάντηση που λαμβάνω είναι ότι δεν ζητήθηκε τίποτα νεότερο", είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "γίνεται συζήτηση ότι μιλούμε για οφειλές 10 ή 100 ευρώ. Εμείς τα απαλείψαμε αυτά, στην πραγματικότητα όμως ο ευρωπαϊκός ορισμός δεν θέτει όριο στο ποιο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο. Ένας είναι ο ορισμός. Δεν υπάρχει διαφορετικός ορισμός για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και πολίτες. Υπουργοί, Δήμαρχοι, Επίτροποι είναι πολλά πρόσωπα μέσα στην λίστα, δεν υπάρχουν μόνο βουλευτές", ανέφερε η τέως Διοικήτρια.

Εξήγησε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρίνεις τους «ευνοϊκούς όρους», γιατί ένα δάνειο με δάνειο άλλου συμπολίτη πρέπει να δούμε την προϊστορία του κάθε πελάτη χωριστά.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι εκείνο που της ζητήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2018 από την Επιτροπή Οικονομικών ήταν όπως καταρτιστεί από τις ίδιες τις τράπεζες τράπεζες μια λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και να σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής με πλήρη εμπιστευτικότητα. 

“Ήταν η δική μου έγνοια το θέμα της εμπιστευτικότητας. Και τέθηκε αυτή η λίστα. Αυτό ήταν 3 Δεκεμβρίου 2018”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε ότι νιώθει “ντροπή για το κατάντημα μας”, καθώς όταν αποδίδεται στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας ότι φτιάχνει πρόχειρα και επιπόλαια κατασκευάσματα, σημαίνει ότι οι τράπεζες φτιάχνουν αυτά τα κατασκευάσματα και ως εκ τούτου η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ επικίνδυνη.

Τόνισε δε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμπεριφερθεί όπως μια εμπορική τράπεζα, κρίνοντας την πιστωτική συμπεριφορά του πελάτη. 

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η λίστα και τα στοιχεία που σε αυτήν περιέχονται θα μπορούσαν να τύχουν ελέγχου από εξειδικευμένο οίκο προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων προσώπων, προσθέτοντας ότι ακόμα και απέναντι στο θέμα της διαγραφής δανείων θα πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις. 

Κληθείσα να σχολιάσει αν αυτό που ζητήθηκε ήταν να διαπιστώσει κατά πόσο τυχόν ΠΕΠ έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης με οποιονδήποτε τρόπο, απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να διαλαλείται με ευκολία, ωστόσο δεν θα μπορούσε να γίνει από την Κεντρική Τράπεζα.

“Ότι μου ζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών, το έστειλα εμπιστευτικά στον Πρόεδρο της Βουλής σε διάστημα τριών μηνών”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι οι ορισμοί των ΠΕΠ και των ΜΕΔ είναι πολύ συγκεκριμένοι και ορίζονται σαφώς από την κυπριακή νομοθεσία. 

Πώς όμως συντάχθηκε η λίστα;

Σύμφωνα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η Κεντρική τράπεζα ζήτησε τότε από τις εμπορικές τράπεζες να αποστείλουν όλους τους καταλόγους με τα πρόσωπα που έχουν ΜΕΔ εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. 

“Μπορεί σήμερα ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να μην έχει το ΜΕΔ που εμφανίζεται σε εκείνο τον κατάλογο γιατί το έχει διευθετήσει. Αυτό τον κατάλογο τον έστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής όπως μου ζητήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών. Αυτό ήταν το αίτημα της Επιτροπής Οικονομικών και αυτό έπραξε ο Κεντρικός Τραπεζίτης”, απάντησε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι η ίδια είχε υποχρέωση από το νόμο να αποστείλει όσα στοιχεία της ζητήθηκαν, προκειμένου  επιτροπή να διευκολυνθεί στο έργο της. 

Παράλληλα, η κα Γιωρκάτζη διερωτήθηκε γιατί χρειάστηκε να παρέλθουν 17 ολόκληροι μήνες για να αρχίσει η επεξεργασία των στοιχείων από τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και γιατί δεν ζητήθηκε του ιδίου να τα αξιολογήσει. 

“Κατά την δική μου πτωχική γνώμη, αυτό το θέμα περί ευνοϊκών όρων μπορεί να υπάρχει κάποιος οίκος που αφού αναλύσει τα στοιχεία που σας είπα, δηλαδή εγγυήσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, να αποφασίσει αν ένα επιτόκιο ήταν ευνοϊκό ή όχι”, ανέφερε. 

Όσον αφορά στο ζήτημα των καθυστερημένων πληρωμών σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, με τις οποίες βρέθηκαν κάποιοι βουλευτές εντός της λίστας, η τέως Διοικήτρια απάντησε ότι το υπόλοιπο μιας κάρτας που παραμένει απλήρωτο για 90 ημέρες είναι Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο, εκτός αν “στην Κύπρο θέλουμε να δώσουμε άλλο ορισμό οπότε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας το επιτρέψει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ