Οι πράξεις της PIMCO στην κυπριακή οικονομία

H PIMCO δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης στην Κύπρο αφού τα τελευταία χρόνια όλα και εδραιώνει την παρουσία της στο νησί.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Έκλεισε το Deal του Helix2 με την πώληση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου. Το χαρτοφυλάκιο μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αρκετούς μνηστήρες καταλήγει στην PIMCO.

H PIMCO είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού ομίλου Allianz με τα κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται να κυμαίνονται περίπου στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. H PIMCO δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης στην Κύπρο αφού τα τελευταία χρόνια όλα και εδραιώνει την παρουσία της στο νησί.

Η PIMCO ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κατά την οικονομική κρίση του 2013

Το 2012 είχε διοριστεί από συντονιστική επιτροπή με εκπροσώπους από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να καταρτίσει ένα λεπτομερές πλάνο που θα καθορίζε τις ανάγκες των τραπεζών για την εν λόγω περίοδο.

Η τελική έκθεση είχε παραδοθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αρχές Φεβρουαρίου του 2013 με τα συμπεράσματα να ξεσηκώνουν θύελλες αντιδράσεων στο κυπριακό πολιτικό και οικονομικό στερέωμα.

Η έκθεση περιέγραφε τις ιδιαιτερότητες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τις παραμέτρους, που εξηγούσαν τις τεράστιες κεφαλαιακές απώλειες οι οποίες οδήγησαν τελικά τις δύο μεγάλες τράπεζες σε διαδικασία εξυγίανσης.

Αρκετά αξιοσημείωτο είναι ότι τότε η PIMCO αναφερόταν εκτενώς στη μακρά περίοδο που χρειάζεται για εκποίηση ακινήτων. Η όλη διαδικασία, κατέγραφε η έκθεση, «μπορεί να χρειαστεί μεταξύ 10 με 12 χρόνια». Συμπλήρωνε ότι, για αυτό το λόγο οι κυπριακές τράπεζες σπάνια χειρίζονται προβληματικά δάνεια με την εκποίηση ακινήτων, και αντί αυτού, προσπαθούν να λαμβάνουν επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.

Κλείσιμο του Συνεργατισμού και εισχώρηση στην Ελληνική Τράπεζα

Η PIMCO διαδραμάτισε και ουσιαστικό ρόλο το 2018 όταν είχε κλειδώσει η συμφωνία για το «κλείσιμο» του Συνεργατισμού.

Σημειώνεται ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει όταν ότι η διάλυση του Συνεργατισμού επήλθε, από τους χειρισμούς του 2012, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και από την έκθεση της PIMCO η οποία, όπως είπε, διατάχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα και με την υποκίνηση της βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία και υποθέσεις με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα τόσο στις εμπορικές τράπεζες όσο και στον Συνεργατισμό.

Ο αμερικανικός κολοσσός Pimco είχε συμφωνήσει ότι θα αναλάμβανε την αύξηση κεφαλαίου που θα διενεργούσε η Ελληνική Τράπεζα για να καλύψει τα 150 εκατομμύρια ευρώ που θα επέτρεπαν την απορρόφηση των στοιχείων του ενεργητικού του Συνεργατισμού.

Η PIMCO είχε θέσει συγκεκριμένους όρους κατά την διαπραγμάτευση της πράξης. Η αύξηση κεφαλαίου των €150 εκατομμυρίων, σε τιμή εγγραφής €0,70 ανά μετοχή, έγινε από την POPPY SARL εταιρεία η οποία ανήκει στην PIMCO, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την σύσταση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, στις 31 Ιουλίου 2018, τα €100 εκατομμύρια έγιναν μέσω έκδοσης προτιμησιακών δικαιωμάτων και τα υπόλοιπα €50 εκατομμύρια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην POPPY SARL.

H POPPY SARL έχει στην κατοχή της σήμερα 71.428.572 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Το νέο Deal με αγορά χαρτοφυλακίου ΜΕΔ από την Τράπεζα Κύπρου

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις και ενώ αρχικά πριν την πανδημία του κορωνοϊού, το HELIX2, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου έδειχνε να καταλήγει σε κάποιον άλλο από τους υπόλοιπους μνηστήρες, η PIMCO μπήκε δυναμικά τις τελευταίες βδομάδας αποκτώντας το.

Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1.46 δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελείται από 22,224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα. 

Αναμένεται τους επόμενους μήνες το χαρτοφυλάκιο του Helix2 να μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου σε εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων της οποίας αργότερα οι μετοχές θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την PIMCO.

Σημειώνεται ότι παρόμοια μεθοδολογία είχε χρησιμοποιηθεί κατά την αγορά του χαρτοφυλακίου Helix1 από την Apollo Global Management.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ