Στο βάθος φαίνεται στοχευμένη παράταση της αναστολής δόσεων

Αποκλείεται η καθολική παράταση του μέτρου αναστολής πληρωμών των δόσεων προς τις κυπριακές τράπεζες.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Έχουν παραμείνει ακόμη 3μιση μήνες για το τέλος του μέτρου που αφορά την αναστολή δόσεων για τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις κυπριακές τράπεζες.

Η τάση η οποία κυριαρχεί για την παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων είναι η μερική παράταση σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την  πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Ανδρέας Κωστουρής, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών ανέφερε ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμα το ένα τρίτο της συνολικής περιόδου που θα ισχύσει το μέτρο αναστολής δόσεων, θεωρώντας ότι είναι αρκετά νωρίς να γίνεται συζήτηση για παράταση του συγκεκριμένου μέτρου.

Ο κ. Κωστουρής τόνισε ότι υπήρχε σύμπνοια ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη για το συγκεκριμένο μέτρο αναστολής δόσεων και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί τέλος σε αυτή την συνολική προσπάθεια με πρώιμες συζητήσεις για την συνέχιση της αναστολής δόσεων, με συζητήσεις που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη..

Ο προγραμματισμός ως τώρα έχει θέσει ως στόχο να ξεκινήσει η κανονικότητα στην αποπληρωμή των δανείων από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Κύριο μέλημα όλων των εμπλεκομένων, τραπεζών και δανειοληπτών, είναι η επάνοδος στην κανονικότητα και την ομαλότητα της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να δοθούν και τα περιθώρια για να ενταχθεί η οικονομία στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές που γίνονται για αναλγησία των τραπεζών απέναντι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δανειοληπτών, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία των τραπεζών με τους δανειολήπτες και τον Σύνδεσμο Προστασίας των Δανειοληπτών και όλα τα ζητήματα επιλύονται λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχουν, ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Ο κ. Τσιακκής, Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το τέλος της ισχύος των μέτρων αναστολής δόσεων ενώ γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης των επιχειρήσεων που έχουν δάνεια στον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε ότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά οι δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, συνεπώς η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές.

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι βάσει της παρούσας επιδημιολογικής εικόνας και της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της αγοράς, διαμορφώνεται μία τάση η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένη επέκταση του μέτρου σε συγκεκριμένους τομείς και συγκεκριμένες περιπτώσεις, αποκλείοντας την καθολική επέκταση του μέτρου αναστολής δόσεων.

Ανέφερε ότι πιθανότατα βασικός δέκτης της στόχευσης της παράτασης του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι ο τουριστικός τομέας ο οποίος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και τομείς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την τουριστική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ