Τι λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος για τους συμψηφισμούς στην ΣΚΤ

Στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις καταγγελίες για «αυθαίρετο» συμψηφισμό δανείων-καταθέσεων στους πελάτες του Συνεργατισμού, έχει εγκύψει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. 

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το πρόβλημα φαίνεται ότι εμφανίστηκε μετά την μεταφορά δανείων, καταθέσεων και εργασιών του «καλού» μέρους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική, ως απακόλουθο της υλοποίησης της συμφωνίας. 

Κληθείς από το Capital Today να σχολιάσει τις καταγγελίες, ο κος Ιωάννου ανέφερε ότι ο ίδιος και το γραφείο του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως έχουν λάβει γνώση των γεγονότων και «καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο βαθμό του δυνατού». 

Τι λέει η Ελληνική Τράπεζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Τράπεζα, οποιαδήποτε απόφαση συμψηφισμού δανείων/καταθέσεων ήταν αυστηρά απόφαση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), στην οποία δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά της για εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πελατών.
 
«Αυτή η απόφαση διεκπεραιώθηκε πριν από την απόκτηση και μεταφορά της περιμέτρου στην Ελληνική Τράπεζα και ήταν εκτός του ελέγχου της», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η Ελληνική Τράπεζα, η οποία σημειώνει πως «έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πελάτες της πρώην ΣΚΤ που αφορούν συμψηφισμό καταθέσεών τους που διατηρούσαν με την πρώην ΣΚΤ με δάνεια τα οποία είχαν παραχωρηθεί από την πρώην ΣΚΤ.
 
Η Ελληνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι έχει αποκτήσει όλες τις καταθέσεις του κοινού με την πρώην ΣΚΤ όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 01/09/2018.
               
«Αντιλαμβανόμαστε ότι, λόγω των συμψηφισμών, μπορεί να έχουν επηρεαστεί τρεχούμενοι λογαριασμοί, πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, εκδομένες επιταγές, οδηγίες μόνιμης εντολής που ήταν συνδεδεμένα με τα πιο πάνω δάνεια/καταθέσεις», προσθέτει.
 
Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι στην προσπάθειά της να βοηθήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε και με την οποία «δεν είχε οποιαδήποτε σχέση, είναι στη διάθεση των συγκεκριμένων πελατών για άμεσο άνοιγμα νέων λογαριασμών (π.χ. κάρτες, βιβλιάρια επιταγών) και οποιαδήποτε άλλη αναγκαία εξυπηρέτηση μέσω του δικτύου καταστημάτων».