Τι θα απογίνει η περιουσία των κατεχόμενων Συνεργατικών;

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το μέλλον των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) και των περιουσιακών τους στοιχείων στα κατεχόμενα, μετά την υλοποίησης της Συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα.  

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες Πέμπτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, όπου εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με το πού θα καταλήξουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν κάποια «κενά» στις απαντήσεις που ακούστηκαν από τους αρμόδιους φορείς του κράτους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Παλαιότερα, λειτουργούσαν 93 ΣΠΙ τα οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν σε 18 και τα οποία κατείχαν 148 ακίνητα στο όνομά τους στις κατεχόμενες περιοχές. Αντιστοίχως, 180 ακίνητα ανήκαν στα μη δραστηριοποιημένα ΣΠΙ των κατεχόμενων περιοχών. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία έχουν περάσει στον Φορέα Διαχείρισης, για τον οποίο συνεχώς ακούμε ότι θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστές οι αρμοδιότητές του. Παραμένει πολύ μετέωρο και άγνωστο με ποιο τρόπο θα γίνει η διαχείριση των κατεχόμενων περιουσιών», είπε.

Όσον αφορά στα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κος Κέττηρος ανέφερε ότι διατυπώθηκαν ερωτήματα σε σχέση με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί πως οι εν λόγω περιουσίες δεν πωληθούν σε ιδιώτες.

«Δόθηκαν διαβεβαιώσεις και ελήφθησαν δεσμεύσεις ότι αυτές οι περιουσίες δεν θα πωληθούν. Όμως πρόκειται μόνο περί δεσμεύσεων και διαβεβαιώσεων και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την προσέγγιση. Παρόμοιες δεσμεύσεις έχει λάβει η Κυβέρνηση και για άλλα ζητήματα και δυστυχώς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι συν τοις άλλοις τέθηκε το ερώτημα ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών,  σχετικά με το πώς έγινε και οι περιουσίες των μη επαναδραστηριοποιημένων ΣΠΙ να περάσουν στο φορέα, από τη στιγμή που δεν υπήρξε Γενική Συνέλευση».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η συνεδρίαση δεν έχει λήξει, αλλά θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς είτε κάποια ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, είτε οι βουλευτές θέλησαν να προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο ερωτήσεων.

«Μια ερώτηση την οποία θα θέσω στην επόμενη συνεδρίαση είναι πόση ήταν η περιουσία των ΣΠΙ σε ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτό το πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό ερώτημα δεν έχει απαντηθεί», είπε.

Ερωτηθείς ποιος έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο κος Κέττηρος απάντησε ότι απαντήσεις μπορεί να δώσει είτε το Υπουργείο Οικονομικών, είτε ο Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιριών Κύπρος Πρωτοπαπάς ο οποίος σε αυτό στάδιο διαχειρίζεται τις περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα όταν ήταν σε λειτουργία θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση.

Επίσης προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία έχει γίνει, αν έχει γίνει, μια τέτοια εκτίμηση.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σε κάποιες πιστωτικές ή μη πιστωτικές Συνεργατικές Εταιρίες μέτοχοι είναι και Τουρκοκύπριοι, απάντησε ότι οι περιουσίες έχουν περάσει επίσης στον Φορέα με την Επιτροπή να αναμένει απαντήσεις.