Χάρης: Νόμιμη και λογική πρακτική ο συμψηφισμός

Την άποψη ότι η πρακτική των συμψηφισμών είναι νόμιμη και συμβατή με την διεθνή τραπεζική πρακτική εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. 

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μιλώντας στο SIGMA ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο συμψηφισμός κατάθεσης ενός προσώπου με μη εξυπηρετούμενο δάνειο του ιδίου προσώπου είναι πέραν των υπολοίπων είναι πράξη «απολύτως λογική», ενώ σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να νοηθεί «να αφεθούν οι καταθέσεις προσώπων που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο να μεταφερθούν σε μια άλλη τράπεζα και να μείνει πίσω το δάνειο». 

Από την άλλη, στη βάση πληροφόρησης που έχει λάβει ο Υπουργός Οικονομικών από την Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), ήτοι τον πρώην Συνεργατισμό, τέτοιος συμψηφισμός δεν έχει γίνει σε περιπτώσεις τρεχούμενων λογαριασμών. Στις δε περιπτώσεις λογαριασμών όψεως, με τα γνωστά «βιβλιαράκια», έγιναν συμψηφισμοί μόνο για ποσά άνω των €2.500. 

«Συνεπώς, μικρές καταθέσεις ή εν πάση περιπτώσει καταθέσεις τρεχούμενων λογαριασμών δεν έχουν συμψηφιστεί. Εκείνο που έχει συμψηφιστεί είναι καταθέσεις οι οποίες από το τέλος του περασμένου Ιουνίου είχαν δεσμευτεί γι’ αυτό τον σκοπό», ανέφερε. 

Από την άλλη ο κος Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη, καθώς, όπως είπε, η υλοποίηση της Συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα υπήρξε ένα περίπλοκο εγχείρημα μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων. 

«Σε αυτές τις περιπτώσεις των λαθών, υπάρχει τόσο η διάθεση όσο και η δυνατότητα να γίνει άμεση επανόρθωση. Αυτό έχω ζητήσει από την εταιρία διαχείρισης, αυτό ζήτησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το ζήτημα», κατέληξε.