Έρχεται επέκταση αναστολής δόσεων αλλά όχι για όλους

To νέο lockdown φέρνει επέκταση αναστολής δόσεων

Πολύ κοντά στην ανακοίνωση για αναστολή δόσεων είναι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η νέα αναστολή δόσεων, που το πιθανότερο είναι να αφορά περίοδο έξη μηνών, θα εφαρμοστεί εν είδει δημοσίου Μορατόριουμ, με έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών και εξ αφορμής των επικείμενων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Ωστόσο πηγές αναφέρουν στο Εconomy Τoday ότι της όποιας απόφασης, έχει προηγηθεί συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εποπτικές αρχές όπως ακριβώς συνέβη και στο προηγούμενο διάστημα με το εννεάμηνο Μορατόριουμ που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. 

Τονίζεται ότι η επικείμενη επέκταση αναστολής δόσεων δεν αφορά όλους τους δανειολήπτες αλλά μόνο

  • Δανειολήπτες που δεν αξιοποίησαν καθόλου τη δυνατότητα αναστολής δόσεων το προηγούμενο εννεάμηνο που ίσχυε το Μορατόριουμ
  • Δανειολήπτες που έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής αλλά όχι για όλη την περίοδο των εννέα μηνών του Μορατόριουμ

 

Σημειώνεται ακόμη ότι είναι πιθανό, δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ θα συμπεριλαμβάνονται με τις επικείμενες αποφάσεις, στο δάνεια που θα έχουν δυνατότητα αναστολής δόσεων. 

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας, και εξηγώντας γιατί το νέο Μορατόριουμ δεν αφορά όλους τους δανειολήπτες, ανέφερε ότι «Αναλύοντας την όλη εικόνα του προηγουμένου διαστήματος που υπήρχε δυνατότητα και εφαρμόστηκε η πολιτική της αναστολής δόσεων, η Κύπρος ήταν η μονή χώρα που έκανε εκτεταμένη χρήση αυτής της διευκόλυνσης». Συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Γιωργάλας «αλλού έγινε χρήση 20% ενώ στην Κύπρο ξεπέρασε το 43 %, που μεταφράζεται σε δάνεια ύψους 11 και πλέον δισεκατομμυρίων».

Επιπρόσθετα από τις τράπεζες τονίζεται πως στην περίπτωση της Κύπρου, και το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών του Μορατόριουμ, αποτελεί ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τα άλλα κράτη που εφάρμοσαν αντίστοιχα μέτρα αλλά για σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα. 

Υπογραμμίζεται ότι με τη λήξη του Μορατόριουμ των εννέα μηνών στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, κάθε Τράπεζα βλέπει ξεχωριστά τους δανειολήπτες της που είχαν αναστείλει την καταβολή δόσεων τους προκειμένου να διευθετηθεί η επανέναρξη της καταβολής.  Πελάτες - δανειολήπτες που δεν δύνανται λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης να προχωρήσουν σε αποπληρωμές δανείων, και δεν υπάρχει περιθώριο κάλυψής τους από το νέο Μορατόριουμ που πρόκειται να ανακοινωθεί, μπαίνουν σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του δανείου τους, με τις τράπεζες τους.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ