ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι εκποιήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με τις εκποιήσεις.

Κατόπιν των δηλώσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για το ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η περίοδος αναστολής εκποιήσεων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι οι εκποιήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα της μείωσης των ΜΕΔ.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε τα όσα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κ. Παύλος Ιωάννου δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, επ’ ευκαιρία,  της ψήφισης του Νόμου για αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίων των Δανειοληπτών.

Πράγματι, οι Τράπεζες και οι Δανειολήπτες πρέπει να αξιοποιήσουν τον χρόνο της αναστολής, προσπαθώντας να επιλύσουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) με σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με τον  Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο οποίος εμπεριέχεται στη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Επανατονίζουμε ότι οι εκποιήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα της μείωσης των ΜΕΔ, αλλά αντίθετα δημιουργούν σωρεία αλυσιδωτών προβλημάτων.

Εκείνο που πρέπει οι Τράπεζες να κάνουν είναι να αφαιρέσουν τις παράνομες χρεώσεις , κάνοντας αναδομημένους λογαριασμούς όπου θα φαίνεται το νόμιμα οφειλόμενο ποσό. Με τον τρόπο αυτό, αρκετά δάνεια μετατρέπονται σε εξυπηρετούμενα, αρκετά άλλα μπορούν εύκολα να αναδιαρθρωθούν, με αποτέλεσμα οι εκποιήσεις πλέον να είναι αχρείαστες.

Το όφελος για την Κυπριακή Οικονομία θα είναι τεράστιο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ