Η απάντηση Χλωρακιώτη για την «τρύπα» €816 εκ. στην ΣΚΤ

Η Βουλή είχε ψηφίσει από το 2012 νόμο τον οποίο είχε προωθήσει η ΣΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να εκδοθούν μετοχές Α’ και Β’ για να αντληθούν κεφάλαια

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Δεν αποδέχεται τις «κατηγορίες» περί «τρύπας €816 εκ.» από το 2011 στον Συνεργατισμό ο τότε Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης.

Μιλώντας στο Economy Today με αφορμή δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο το οποίο κάνει λόγο για «κακή κεφαλαιακή κατάσταση στην ΣΤΚ» που κρατήθηκε κρυφή, καθώς και ολιγωρία εκ μέρους της τράπεζας, ο κος Χλωρακιώτης αναφέρει ότι το ζήτημα μελετάει η Ερευνητική Επιτροπή για τα αίτια κατάρρευσης της τράπεζας.

«Ό,τι είχα να πω το είπα στην Ερευνητική. Αναλόγως του τι θα λεχθεί στη συνέχεια και στον βαθμό που μας αφορά, τόσο ως Διοικητικό Συμβούλιο όσο και ως Γενική Διεύθυνση, ίσως να κληθούν ξανά για νέα κατάθεση ή ακόμα να ζητήσουν από μόνοι τους να προσέλθουν εκ νέου», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», εμπιστευτική επιστολή του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη προς τον κο Χλωρακιώτη έκανε λόγο για προκαταρκτικούς υπολογισμούς εκ μέρους της εποπτικής Αρχής οι οποίοι είχαν δείξει «σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα» και «ανεπάρκεια προβλέψεων», ενώ γινόταν έκκληση στην ΣΚΤ να καταθέσει σχέδιο για κάλυψη του ελλείμματος.

Πάντως, πηγές από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, μιλώντας στο Economy Today αναφέρουν ότι, αφενός δεν υπήρξε τίποτα «μυστικό», αφετέρου έγιναν προσπάθειες να βρεθούν κεφάλαια, ωστόσο αυτό δεν ήταν εύκολο καθώς η τράπεζα δεν ήταν μια εισηγμένη εταιρία.

«Η Βουλή είχε ψηφίσει από το 2012 νόμο τον οποίο είχε προωθήσει η ΣΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να εκδοθούν μετοχές Α’ και Β’ για να αντληθούν κεφάλαια. Ωστόσο, αυτός τροποποιήθηκε το 2013, δεν ξέρουμε γιατί», τονίζουν.

Με τη σειρά τους, σημειώνουν δε ότι δεν υπήρξε ούτε καθυστέρηση ούτε ολιγωρία, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί «κατάστασης αφερεγγυότητας» στην οποία φέρεται να υπήρξε η ΣΚΤ.