Σηκώνει μανίκια ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας

Η προσέγγιση του νέου CEO της Ελληνικής εστιάζει και στο τρίπτυχο Περιβάλλον/ Κοινωνία/ Διακυβέρνηση, το ESG.

Στην πρώτη του επικοινωνία με το προσωπικό μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ισχυρός άνδρας της  Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, απαριθμεί  τους στόχους και τις προτεραιότητες, που έχουν τεθεί.

Η στρατηγική έξι σημείων αγγίζει όλες τις πτυχές και εκτείνεται από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη διαχείριση της υπερβάλλουσας ρευστότητας, του υψηλού κόστους και της αξιοκρατικής στρατηγικής σε θέματα προσωπικού.

Η προσέγγιση του νέου CEO της Ελληνικής εστιάζει και στο τρίπτυχο Περιβάλλον/ Κοινωνία/ Διακυβέρνηση, (ESG) το οποίο αναμένεται να «παίξει» δυνατά τα επόμενα χρόνια και στην Κύπρο.

Ακολουθούν σημεία της πρώτης επικοινωνίας του Oliver Gatzke με το προσωπικό:

Με χαρά σας ανακοινώνω τον επίσημο διορισμό μου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος ισχύει από σήμερα.

Κατά τους πρώτους 3 μήνες στην Τράπεζα συζήτησα τις βασικές προτεραιότητές μας με τη διευθυντική ομάδα, αλλά και με άλλα βασικά εμπλεκόμενα μέρη για τον Οργανισμό μας όπως το Διοικητικό Συμβούλιο, τους μεγαλομετόχους, πελάτες και εποπτικές αρχές. Επισκέφθηκα καταστήματα και διάφορα τμήματα του Οργανισμού και είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την πρόοδο που επιτυγχάνεται καθημερινά χάρη στη συμβολή και την αφοσίωσή σας.

Η επιτυχής ενσωμάτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), η άριστη διαχείριση της πανδημίας και η στήριξη που προσφέρατε στους πελάτες κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είστε πολύ περήφανοι.

Ως Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής και ως Ανώτατος Διευθυντής Τεχνολογίας είχα την ευκαιρία να ηγηθώ της πρώτης ιδιωτικοποίησης κρατικής τράπεζας στη Γερμανία, της Hamburg Commercial Bank AG (προηγουμένως γνωστή ως HSH Nordbank AG). Επιδίωξή μου τότε ήταν μια πετυχημένη οικονομική αναδιάρθρωση και μεταμόρφωση της τράπεζας. Στόχος μου είναι να αξιοποιήσω την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκομίσει, στην προσπάθεια μας για αναδιαμόρφωση της Ελληνικής Τράπεζας, για να προσφέρουμε στους πελάτες και το προσωπικό μας μία άριστη εμπειρία αλλά και να ενισχύσουμε την αξία των μετόχων μας.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στις στρατηγικές μας προτεραιότητες:

  • Βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών μας στοιχείων με την οργανική και μη οργανική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων
  • Ενίσχυση του προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όσον αφορά την αναλογία ρίσκου/ απόδοσης μέσα από την υγιή ανάπτυξη και διαφοροποίηση, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο Περιβάλλον/ Κοινωνία/ Διακυβέρνηση (Environmental, Social, Governance)
  • Βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη μέσα από την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση των καναλιών εξυπηρέτησης και τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων μας
  • Διαχείριση της υψηλής ρευστότητας
  • Διαχείριση  του ψηλού κόστους, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ουσιαστική μείωση του κόστους σε όλους τους τομείς
  • Εφαρμογή μιας αξιοκρατικής στρατηγικής σε θέματα προσωπικού

Είμαστε μια από τις κορυφαίες τράπεζες στο νησί και οι αναξιοποίητες δυνατότητες για εμάς είναι πολλές, όμως απαιτούν αλλαγές στη νοοτροπία μας. Ο πελάτης πρέπει να είναι το επίκεντρο σε ό,τι και αν κάνουμε. Χρειάζεται να αφουγκραστούμε, να κατανοήσουμε τι ζητάνε και να ανταποκριθούμε έγκαιρα στις ανάγκες τους, με επαγγελματισμό και απλό τρόπο.

Θα ήθελα καταλήγοντας να ευχαριστήσω τον κ. Φοίβο Στασόπουλο, ο οποίος ανέλαβε ως μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την εμπιστοσύνη τους προς το άτομό μου. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί σας και με την αφοσιωμένη διευθυντική ομάδα της Τράπεζας. Η διαφάνεια είναι μια λέξη κλειδί για μένα, διασφαλίζει ότι όλοι εργάζονται ευθυγραμμισμένα προς τον ίδιο σκοπό. Υποστηρίζω θερμά την ανοικτή και διάφανη επικοινωνία και ανυπομονώ να συζητήσω και να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας στο σύντομο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ