Οι τράπεζες σε κρίση πανικού για τα «πράσινα» stress tests

Οι τράπεζες σε «κρίση πανικού» ενόψει των stress test που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα, ο τραπεζικός κλάδος έχει ελάχιστες πιθανότητες να είναι έτοιμος μέχρι το 2022, σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλά από τα δεδομένα των πελατών που απαιτούνται για τα stress test δεν θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως - Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο ακανθώδες ρυθμιστικό τοπίο

Μια στιγμή ορόσημο για τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο, αναφέρει το Bloomberg.

Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι δεν θα έχουν εγκαίρως τα δεδομένα των πελατών που χρειάζονται για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) αναφορικά με την κλιματική αλλαγή το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το ότι οι Τράπεζες είναι απροετοίμαστες για την αναταραχή που αναμένεται να επέλθει καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται πιο συχνές και η διαδικασία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθίσταται ολοένα και πιο χρονοβόρα.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ πιέζει έντονα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να προσαρμοστεί, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων. Τα μερίδια είναι υψηλά και οι τράπεζες που μένουν πίσω κινδυνεύουν με πιο επαχθείς κεφαλαιακές απαιτήσεις, αφήνοντας λιγότερα για τους μετόχους.

Έρευνα σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνει ότι υπάρχει σχεδόν ομοφωνία για το ότι ο κλάδος έχει ελάχιστες πιθανότητες να είναι έτοιμος μέχρι το 2022, σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλά από τα δεδομένα των πελατών που απαιτούνται για τα stress test δεν θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα από το 2022.

Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιούνται.

Τα παραπάνω είναι μια τελευταία ένδειξη ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία προσπαθεί εναγωνίως να προσαρμοστεί στον φιλόδοξο στόχο της Ευρώπης να αποσυνδέσει τα κεφάλαια από τους ρύπους, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ρολόι μετράει αντίστροφα και δεν απομένει πολύς χρόνος για να σωθεί ο πλανήτης από μια κλιματική καταστροφή.

Για τους μεν διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ο Κανονισμός Γνωστοποίησης Βιώσιμης Αειφορίας αποσκοπεί στην αποτροπή του λεγόμενου «greenwashing» (πρόκειται για την  τακτική παραπλάνησης των καταναλωτών μέσω λανθασμένης, παραποιημένης ή ασαφούς πληροφορίας αναφορικά με την οικολογική ταυτότητα των προϊόντων, του τρόπου παραγωγής τους, των πρώτων υλών και των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί συνολικά η επιχείρηση που τα παράγει).

Για τις δε τράπεζες, ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων και τα stress test για την κλιματική αλλαγή είναι εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι η βιομηχανία μπορεί να παραμείνει φερέγγυα κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η Τζο Λοκ, εκπαιδεύτρια στα χρηματοοικονομικά της Fitch Ratings στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δέχεται πολλές κλήσεις από τράπεζες που ζητούν βοήθεια στη διαχείριση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων.

«Οι τράπεζες πιέζονται αρκετά από τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να δείξουν, ποιο είναι το σχέδιό τους», ανέφερε σε συνέντευξη. «Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος από πού να ξεκινήσει».

Αλλάζει το παιχνίδι για τις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η Fitch επισημαίνει ότι ο κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα  να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον κλιματικό κίνδυνο. «Μπορεί να δούμε ότι τα πράγματα ξεκινούν με κάποιο πρόσθετο ή buffer ή απλώς μια ονομαστική χρέωση κεφαλαίου», δήλωσε η Λοκ.

Αυτό θα ανατροφοδοτηθεί σε μετόχους και πελάτες. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα μερίσματα και να επιβάλουν υψηλότερα τέλη στους δανειολήπτες καθώς ο κλιματικός κίνδυνος προκαλεί επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί επίσης να αυξηθεί.

Η Καταρίνα Σάλστραντ, επικεφαλής βιωσιμότητας στη Svenska Handelsbanken, αναφέρει ότι οι επενδυτές «θα εξετάσουν προσεκτικά τις αποκαλύψεις των τραπεζών για αναζήτηση αυξημένων επιπέδων κινδύνου». Αν δεν τους αρέσει αυτό που θα δουν, το κόστος έκδοσης χρέους και ιδίων κεφαλαίων πιθανότατα θα αυξηθεί, δήλωσε.

Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της βιομηχανίας μέχρι σήμερα. Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι μια «σημαντική πλειοψηφία» των τραπεζών που εποπτεύονται από την εποπτική μονάδα της ΕΚΤ «δεν ανταποκρίνεται» στις προσδοκίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν παραδεχτεί ότι το 90% των αναφορών για το κλίμα είτε δεν ανταποκρίνεται, είτε ανταποκρίνεται μόνο εν μέρει στις προσδοκίες της εποπτικής αρχής.

Η υπομονή εξαντλείται

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο ακανθώδες ρυθμιστικό τοπίο, για το οποίο η υπομονή αρχίζει και εξαντλείται. Αυτή η αλλαγή στη διάθεση των παικτών στην τραπεζική αρένα έγινε αισθητή τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, DWS Group, αποτελεί αντικείμενο ερευνών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για δήθεν δημοσίευση διογκωμένων στοιχείων σχετικά με τις δεσμεύσεις της ESG.

Οι έρευνες για το DWS, το οποίο δηλώνει ότι δεν έκανε τίποτα λάθος, προκάλεσαν αναταραχές σε ολόκληρη τη βιομηχανία διαχείρισης επενδύσεων της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες να προβούν σε αναθεωρήσεις του δημοσιευμένου υλικού σχετικά με το ESG για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι ευάλωτες σε παρόμοιους νομικούς κινδύνους.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ