Πίεση στις τράπεζες από ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή

Ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν απλώς να δηλώνουν την πρόθεσή τους για συμμόρφωση και τόνισε πως τα σχέδια μετάβασης πρέπει να γίνουν νομική απαίτηση

Αυξάνεται η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού βραχιόνα προς τις τράπεζες του ευρωσυστήματος να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ΕΕ να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Τα 30 χρόνια είναι το πλάτος μιας τρίχας: απλώς το 0,0000006% των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών ύπαρξης της γης», όπως ανέφερε ο Frank Elderson, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και αντιπροέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέδριο της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα «πράσινα» stress test στο οποία θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2022, με στόχο να επαναξιολογηθεί ο κίνδυνος σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις επιχειρήσεων βάσει του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.

Μέσω των stress tests -των οποίων τα σενάρια θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το Ιανουάριο του 2022- επιχειρείται η καταγραφή των τρωτών σημείων, των βέλτιστων πρακτικών του κλάδου και των προκλήσεων με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι τράπεζες.

Δεν προβλέπονται άμεση λήψη μέτρων

Οπως ήδη έχουν ενημερωθεί τράπεζες -μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, το αποτέλεσμα της άσκησης θα είναι διαγνωστικού χαρακτήρα και δεν προβλέπει την άμεση λήψη προβλέψεων. Ωστόσο, τα «πράσινα» αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία της Εποπτικής Ανασκόπησης και Αξιολόγησης (SRPE), βάσει της οποίας θα τεθούν δεσμευτικοί στόχοι.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Frank Elderson ήταν ξεκάθαρος: οι τράπεζες δεν μπορούν απλών να δηλώνουν την πρόθεσή τους για συμμόρφωση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χρόνος τελειώνει για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις. Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες; Αυτό σημαίνει ότι η ώρα της προετοιμασίας έχει τελειώσει και η ώρα για δράση είναι τώρα. Οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το επόμενο σημαντικό βήμα στη διαχείριση κινδύνων που θα τους απαιτήσει να κοιτάξουν τα επόμενα 30 χρόνια και να επινοήσουν ενδιάμεσους στόχους για την έκθεσή τους σε κινδύνους που θα τις καταστήσουν κατάλληλες για μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050».

Ο αντιπροέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αναφερόμενος στα τελικά αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης της ΕΚΤ για τις πρακτικές γνωστοποίησης και διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους (C&E risks), είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να είναι σε μεγάλο βαθμό κακώς ευθυγραμμισμένες με την οικονομική και μεταβατική πορεία προς της ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα ως το 2050.

Ξαφνική συσσώρευση προληπτικών κινδύνων

«Η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν ξαφνικά συσσώρευση προληπτικών κινδύνων στα 30 χρόνια από τώρα έως την προθεσμία του Παρισιού είναι σημαντική» υπογράμμισε και κάλεσε τις τράπεζες να αναπτύξουν σχέδια μετάβασης συμβατά με τις πολιτικές της ΕΕ για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, θέτοντας συγκεκριμένα ενδιάμεσα ορόσημα από σήμερα μέχρι και το 2050 «και να αποκαλύπτουν την πρόοδο προς τους στόχους αυτούς σε ετήσια βάση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο ένας συνδυασμός φυσικών και μεταβατικών κινδύνων έχει αρχίσει να εμφανίζεται και υποστηρίζει ότι τα σχέδια μετάβασης θα πρέπει να γίνουν νομική απαίτηση.

«Μόνο με την εισαγωγή υποχρεωτικών σχεδίων μετάβασης μπορούν οι υψηλές προθέσεις των τραπεζών για τα επόμενα 30 χρόνια να μετατραπούν σε συγκεκριμένες ενέργειες τώρα. Τέτοια υποχρεωτικά σχέδια μετάβασης μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της τραγωδίας του ορίζοντα. Αλλά αυτό το επόμενο βήμα στη διαχείριση κινδύνου πρέπει να γίνει σήμερα. Δεν έχουμε 30 χρόνια, δεν έχουμε ούτε 10 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στο «χρονοδιάγραμμα» της γης, το 2050 θα έρθει εν ριπή οφθαλμού. 

της Άρτεμις Σπηλιώτη 

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ