Τα τρία βασικά προβλήματα του Σχεδίου Εστία

Θετικό, αλλά με κάποια προβλήματα χαρακτηρίζεται το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Τρεις βασικές αδυναμίες εντοπίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και πλέον μένει προωθηθεί στη Βουλή προς συζήτηση και έγκριση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Γραμματέας του Συνδέσμου και Εγκεκριμένος Ελεγκτής Λογιστής Μιχάλης Ντάλης, αφού χαιρέτισε το γεγονός και επισήμανε τη σημαντικότητα για προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών», σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Πρώτον, έθιξε το ζήτημα των υπερχρεώσεων. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όλα τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνουν υπερχρεώσεις της τάξεως τουλάχιστον του 50%. Οι εν λόγω χρεώσεις υπερέβαιναν το συμβατικό επιτόκιο που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη, τους τόκους υπερημερίας, τον παράνομο υπολογισμό βάσει των 360 ημερών αντί των 365 ημερών το χρόνο κ.α.

Σύμφωνα με τον κο Ντάλη, με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα, οι τράπεζες δεν διορθώνουν τις υπερχρεώσεις, αλλά θα μπορούν να προχωρούν σε αναπροσαρμογές οι οποίες θα φτάνουν μέχρι 30%, την ώρα που η υπερχρέωση (όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις) μπορεί να αγγίζουν ακόμα και το 50%.

Δεύτερον, υπάρχει το ζήτημα της ημερομηνίας την οποία το δάνειο θα έπρεπε να είναι μη εξυπηρετούμενο για να μπορεί ο δανειολήπτης να ενταχθεί στο Σχέδιο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2017 η οποία έχει καθοριστεί είναι «πολύ παλιά», υποστηρίζοντας ότι αυτή θα έπρεπε να είναι αρκετά πιο πρόσφατη.

«Σε πολλά κόκκινα δάνεια έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις από τις τράπεζες οι οποίες τελικά δεν ήταν βιώσιμες. Αλλά για να φανεί αυτό έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια, διότι υπήρχε η περίοδος χάριτος κατά την οποία ο δανειολήπτης μπορούσε να πληρώνει μια πιο μικρή δόση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του», είπε προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο πολλοί δανειολήπτες θα εξαιρούνται από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ λόγω αυτής της λεπτομέρειας.

Τόνισε ωστόσο τη σημαντικότητα του ορισμού σχετικής ημερομηνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αρκετοί θα ήταν αυτοί που θα σταματούσαν να εξυπηρετούν το δάνειό τους προκειμένου να επωφεληθούν από τις πρόνοιες του Σχεδίου.

Τρίτον, ο κος Ντάλης ανέφερε ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν να επωφεληθούν από ένα αρνητικό Euribor. Όπως είπε, στο Σχέδιο προβλέπεται Euriobor έξι μηνών συν 2,5% περιθώριο, αλλά όχι μικρότερο αυτού.

«Αυτή τη στιγμή, το Euribor το οποίο καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αρνητικό, αλλά οι δανειολήπτες δεν μπορούν να επωφεληθούν καθώς αυτό δεν προνοείται από το Σχέδιο», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει σε γενικές γραμμές το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κος Ντάλης ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο χρήζει διόρθωσης σε κάποια βασικά σημεία, ενώ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος λαμβάνει καθημερινώς τηλεφωνήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα από δανειολήπτες.

Πρόσθεσε δε ότι έχουν εκφραστεί παράπονα και από συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι διερωτώνται γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Τέλος, κάλεσε τις τράπεζες να συνεργαστούν προς την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και να συνδράμουν προς την αντιμετώπιση του φαινομένου ευκαιρίας δοθείσης του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, δείχνοντας καλή θέληση και συνδράμοντας με σωστές εκτιμήσεις ακινήτων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ