Πηγές Altamira: Τι θα γίνει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Στην ερώτηση αν η κυπριακή νομοθεσία και η Δικαιοσύνη συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, απάντησαν ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα».

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την θέση ότι το πρόβλημα που εντοπίζει το τραπεζικό σύστημα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα λυθεί μόνο με την επιβολή του νόμου, εκφράζουν ανώτατοι κύκλοι της Altamira.

Πηγές από τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης οι οποίες έχουν άριστη γνώση της κατάστασης, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, απαντώντας στο ερώτημα τι δύναται να πράξει η εταιρία με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεδομένου ότι αυτοί επιβαρύνουν κατά πολύ το τραπεζικό σύστημα παρά το γεγονός ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις των υψηλών επιχειρηματικών δανείων τους, απάντησαν ότι η λύση δεν περνάει από το χέρι της εταιρίας.

«Επί της ουσίας δεν υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί σταδιακά η κατάσταση είναι οι επιχειρηματίες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους να δεχθούν οχλήσεις και πιέσεις μέσω της νομικής διαδικασίας. Θα πρέπει να αναλάβει ο νόμος. Να αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση και οι δυνατότητες του καθενός, να γίνει υπολογισμός του τι μπορεί να πληρώσει και μετά να το πληρώσει», αναφέρουν.

Στην ερώτηση αν η κυπριακή νομοθεσία και η Δικαιοσύνη συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, απάντησαν ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα».

Στην παρατήρηση αν η διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο να πληγούν και νοικοκυριά και κληθείσες να σχολιάσουν τις προθέσεις της εταιρίας απέναντι σε αυτά, τονίζουν εμφατικά ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προστατευτούν, στο βαθμό που υπάρχει όντως οικονομικό πρόβλημα, αλλά και συνεργασία με τον πιστωτή. 

«Αυτό ήταν και το πρόβλημα με τα δάνεια του Συνεργατισμού: πολλά μικρά δάνεια τα οποία αφορούσαν σε νοικοκυριά. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα από την αρχή, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από την δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες στην Κύπρο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσει το τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφεραν προσθέτοντας ότι βάσει των αρχικών προσδοκιών, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και με το παραπάνω.

Ξεκαθάρισαν δε ότι η παρουσία της εταιρίας στην Κύπρο θα είναι μακράς διαρκείας, προσυπογράφοντας παράλληλα την άποψη που έχει εκφράσει η Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αργήσει πολύ να λυθεί.

Όσον αφορά στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ίδιες ανώτατες πηγές επισήμαναν ότι οι τράπεζες ήταν απροετοίμαστες να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία πέρασαν στην ιδιοκτησία τους, καθώς κάτι τέτοιο χρειάζεται εξειδίκευση.

«Οι τράπεζες μπορούν μόνο να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και όχι να τα διαχειριστούν ώστε να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις. Δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο κι εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος», είπαν.

Όσον αφορά στην εντοπιότητα του προβλήματος, ξεκαθαρίζουν ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι ίδιον της Κύπρου, αλλά απαντούν και άλλού όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, χώρες στις οποίες η Altamira έχει ενισχυμένη παρουσία.

Κληθείσες να σχολιάσουν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία ακούει στο όνομα «Σχέδιο ΕΣΤΙΑ», εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Altamira δεν είναι εκείνη που λαμβάνει αποφάσεις.  

«Η εταιρία διαχειρίζεται το πρόβλημα, αλλά δεν αποφασίζει η ίδια. Αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του δανείου. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να προτείνουμε πιθανές λύσεις», κατέληξαν.

Αποτελέσματα στην Κύπρο

Εκθέσεις αποδοτικότητας της Altamira οι οποίες έχουν ήδη σταλεί στην πάλαι ποτέ Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για τους μήνες συνεργασίας των δύο μερών, δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα εργασίες της εταιρίες έχουν αποδώσει καρπούς. 

Συγκεκριμένα, επετεύχθη αύξηση των ανακτήσεων κατά 42% και των πωλήσεων των ακινήτων κατά 257% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ έχουν βελτιωθεί τόσο οι δομές όσο και οι διαδικασίες παρακολούθησης και ανάλυσης, γεγονός που επιτρέπει αυστηρή παρακολούθηση των επιδόσεων.

Αυτό, δίνει τη δυνατότητα η εταιρία να προβλέψει εγκαίρως τις πιθανές αποκλίσεις, να μετριάσει τους κινδύνους και να προετοιμάσει τις κατάλληλες στρατηγικές ανακτήσεων, την ώρα που όλη η τεχνογνωσία, η τεχνολογία και οι διαδικασίες κατευθύνονται από την έδρα στην Κύπρο με βάση «δοκιμασμένες διεθνώς πρακτικές». 

Ποια είναι 

Η Altamira Asset Management αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα διαχείρισης δανείων και ακινήτων στην Ευρώπη, διαθέτοντας πάνω από €60 δισ. υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία καθώς και ακίνητα πέραν των €35 δισ. Το πελατολόγιο της περιλαμβάνει τράπεζες, εθνικά και διεθνή ιδρύματα και επενδυτικά ταμεία όπως ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος BBVA, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Bain Capital και οι τράπεζες Banco Santander, Deutsche Bank και Bank of America. 

Παράλληλα είναι ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της SAREB, της «κακής τράπεζας» της Ισπανίας και της πορτογαλικής OITANTE. 

Η Altamira αποτελεί τη μοναδική ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης που εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα πελατών συμπεριλαμβανομένων Θεσμικών Επενδυτών, Τραπεζικών  Ιδρυμάτων, Κρατικών Φορέων Διαχείρισης ΜΕΧ στους οποίους παρέχει μία υπερσύγχρονη πλατφόρμα διαχείρισης δανείων και ακινήτων  επιτρέποντάς τους να επιτύχουν υψηλούς στόχους ανακτησιμότητας.