Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της RCB από τους S&P

Η υποβάθμιση της RCB από τους S&P και οι κίνδυνοι που αναφέρονται από τον Οίκο αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της RCB Bank σε B+ από BB- κυρίως λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζει το επιχειρηματικό προφίλ της τράπεζας.

Σημειώνεται, ωστόσο, από τον Οίκο ότι η τράπεζα προστατεύεται από την αλλαγή στη μετοχική της δομή.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα κάνει λόγο για αναμενόμενη κίνηση αφού «αυτή η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα βασίζεται στο γεγονός ότι η RCB Bank αλλάζει πλέον την επιχειρηματική της στρατηγική για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και ενισχύει σημαντικά την ταυτότητα και την παρουσία της».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και το υψηλό επίπεδο ρευστότητας της Τράπεζας και η RCB Bank επαναβεβαιώνει ότι η νέα επιχειρηματική της στρατηγική επικεντρώνεται στην Ευρώπη και αυτή είναι η κατεύθυνση που θα συνεχίσει να ακολουθεί».

Επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα - Ποιοι οι κίνδυνοι;

Οι Standard & Poor's  επιβεβαίωσαν τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στο Β και έθεσαν τις αξιολογήσεις στο CreditWatch.

Σημειώνουν επίσης ότι πιστεύουν ότι η RCB Bank έχει προστατευθεί μέσω ενός συνδυασμού ενεργειών μελλοντικού σχεδιασμού και αλλαγής ελέγχου. 

Ακόμη, αναφέρουν πώς η πώληση του μεριδίου της VTB Bank συνέβαλε στην ελάφρυνση του οικονομικού προφίλ της RCB Bank και η κεφαλαιοποίηση και το προφίλ κινδύνου της RCB Bank έχουν βελτιωθεί μέσω της εκκαθάρισης από την RCB Bank του μεγαλύτερου δανείου της στο Καζακστάν, το οποίο αποτελούσε πάνω από το 30% των δανείων της»

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται τώρα ο προσαρμοσμένος ως προς τον κίνδυνο δείκτης κεφαλαίων να είναι σταθερά πάνω από το 10%. 

Το χαρτοφυλάκιο δανείων είναι πλέον επίσης πιο αναλυτικό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω κραδασμοί που θα επηρεάσουν την τράπεζα.

Το αυτόνομο μοντέλο χωρίς την VTB Bank

Η τράπεζα αύξησε επίσης τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή της μέσω της έκδοσης ενός μη προτιμώμενου μέσου 200 εκατομμυρίων ευρώ και μιας προθεσμιακής κατάθεσης 300 εκατομμυρίων ευρώ (και οι δύο χρηματοδοτούνται από την VTB Bank), παρέχοντας κάποιο απόθεμα ασφαλείας για εκροές καταθέσεων πελατών.

Όπως τονίζεται, οι επιχειρηματικές προοπτικές της RCB Bank και η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου θα παρεμποδιστούν από το νέο αυτόνομο μοντέλο της.

«Χωρίς την υποστήριξη της VTB για την επιχειρηματική ανάπτυξη, η τράπεζα θα πρέπει να αναδιαμορφώσει την επιχειρηματική της στρατηγική. Κατά την άποψή μας, αυτό θα πάρει χρόνο και μπορεί να είναι πολύπλοκο, δεδομένης της εξειδικευμένης θέσης της τράπεζας και του περιορισμένου franchise».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τις εκροές καταθέσεων πελατών της RCB Bank και το προφίλ χρηματοδότησής της ενώ επισημαίνονται οι τυχόν κίνδυνοι διακυβέρνησης που θα μπορούσαν να προκύψουν από ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της RCB Bank και της VTB Bank. 

Μειωμένη προοπτική κερδοφορίας

Εν τω μεταξύ, ο μειωμένος όγκος δανείων, ο οποίος υποχώρησε κατά περισσότερο από 30% μετά την κατάργηση του μεγαλύτερου δανείου της RCB Bank τον Ιανουάριο του 2022, και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς, πιθανότατα θα επηρεάσουν τις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η RCB Bank στην Κύπρο είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τους δύο μεγαλύτερους παίκτες (περίπου 8% μερίδιο αγοράς δανείων), αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι το εξειδικευμένο προφίλ εργασιών της μπορεί να παρεμποδίσει το επιχειρηματικό της προφίλ, λόγω επιπτώσεων από τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

RCB Bank: Δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό  για τα θύματα του πολέμου

Η RCB Bank προχώρησε σε δωρεά 50.000 ευρώ στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό ενισχύοντας τις άοκνες προσπάθειες του οργανισμού για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες του πολέμου.

Με αυτή την ευκαιρία, η RCB Bank εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και κατ’ επέκταση στον διεθνή οργανισμό για την ανιδιοτελή δράση και το αξιοθαύμαστο έργο τους.

Η RCB Bank έχει ήδη δηλώσει ότι καταδικάζει τον πόλεμο και τη βία σε κάθε τους μορφή και έχει καλέσει για ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατό. Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης όμως τα λόγια δεν αρκούν και ως εκ τούτου η Τράπεζα προχώρησε στην εν λόγω δωρεά ώστε να ενισχυθεί η απτή βοήθεια που παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός σε όλους τους πληγέντες.

Σε επιστολή της η Α' Αντιπρόεδρος του ΚΕΣ κα Λήδα Κουρσουμπά ευχαρίστησε την RCB Bank για τη γενναιοδωρία της που κατέστησε δυνατή την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τη σύγκρουση και σημείωσε ότι η δωρεά θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ