Επι ποδός πολέμου η ΕΤΥΚ - Αναλαμβάνει δράση το Υπ. Εργασίας

Το ύφος και οι τόνοι της Συντεχνίας από τη μια και η αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Τράπεζας να προχωρήσει από την άλλη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μετωπική σύγκρουση.

Του Νέστορα Βασιλείου 

Το πυρηνικό όπλο μιας παν-τραπεζικής απεργίας προβάλλει η ΕΤΥΚ, καθώς θεωρεί ότι οι κινήσεις της Ελληνικής Τράπεζας απειλούν το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων και ως εκ τούτου πληρούνται οι προϋποθέσεις για να «πατήσει το κουμπί». 

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η ΕΤΥΚ   ζητεί εξουσιοδότηση από τα μέλη της σε όλες τις τράπεζες για απεργίες με αφορμή τις διαφορές της με ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. 

Η απειλή της παν-τραπεζικής απεργίας θεωρείται το επιστέγασμα της μακρόχρονης κόντρας της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων με την Ελληνική Τράπεζα. 

Η επίκλησή της στον κίνδυνο απώλειας της μονιμότητας είναι ενδεικτική των ανησυχιών της συντεχνίας ότι εάν πέσει το «κάστρο» της στην Ελληνική τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο. 

Κόκκινο πανί ο Oliver Gatzke 

Το γεγονός ότι επιχειρείται μείωση προσωπικού χωρίς Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου ενοχλεί την ΕΤΥΚ, καθώς θεωρεί ότι φεύγει από το προσκήνιο άλλο ένα «εργαλείο ειρήνης» που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τις τράπεζες. 

Από την άλλη οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι δεν μπορεί να είναι θέσφατο.

Οι εξηγήσεις του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή για τους λόγους, οι οποίοι καθιστούν αναγκαίους για την Ελληνική Τράπεζα τους πλεονασμούς 300-350 υπαλλήλων, δεν γίνονται δεκτές από τη Συντεχνία. 

Ο Oliver Gatzke βάζει στο «κάδρο» τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Οργανισμού, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μέσω της ενεργοποίησης του συγκεκριμένου πλάνου. 

Βασική παράμετρος του πλάνου της Ελληνικής είναι η μείωση του κόστους. 

Αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας 

Το ύφος και οι τόνοι της Συντεχνίας από τη μια και η αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Τράπεζας να προχωρήσει από την άλλη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μετωπική σύγκρουση. 

Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο δέχθηκε επίσης πυρά από την ΕΤΥΚ, αναλαμβάνει δράση προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Economy Today ότι θα αξιοποιηθεί ο χρόνος που υπάρχει «και οι δυο πλευρές θα κληθούν να έρθουν κοντά».

«Υπάρχει χρόνος μέχρι τις 18 Μαΐου» όποτε και η ΕΤΥΚ θα πραγματοποιήσει τις γενικές της συνελεύσεις για να λάβει εξουσιοδότηση για παν-τραπεζική απεργία, σημείωναν χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ