Ακόμα να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη οι καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Το Υπουργείο προβάλλει τον ισχυρισμό ότι έκανε σχετικό αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα, ρίχνοντας την ευθύνη σε αυτόν.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ζήτημα με τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβόλαια τραπεζών εγείρει εκ νέου ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ζητώντας όπως οι υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί και έχουν κηρυχθεί ως τέτοιες από το Υπουργείο Εμπορίου, προωθηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία οι τράπεζες -αν η διαδικασία ολοκληρωθεί- θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στους καταναλωτές. 

«Αρμόδια Αρχή η οποία κηρύττει ως καταχρηστικές κάποιες ρήτρες σε συμβόλαια εταιριών -όχι μόνο τραπεζών- είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου. Μέχρι σήμερα, έχει κηρύξει με επίσημη απόφασή της καταχρηστικές ρήτρες σε έξι περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν σε πέντε διαφορετικές τράπεζας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι δημοσιευμένες», είπε. 

Ωστόσο, πρόσθεσε, για να είναι αυτή η απόφαση εκτελεστή και οι τράπεζες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν μέσω καταχρηστικών ρητρών, θα πρέπει να πάει στο δικαστήριο, αυτό να αποφανθεί ότι πρόκειται για μια ορθή απόφαση και να διατάξει την επιστροφή των χρημάτων. 

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να γίνει αυτή η διαδικασία, ο κος Δρουσιώτης απάντησε ότι παρόλο που η πρώτη απόφαση του Υπουργείου εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και η τελευταία τον Ιούλιο του 2018, μέχρι σήμερα καμία από αυτές δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο. 

«Το Υπουργείο προβάλλει τον ισχυρισμό ότι έκανε σχετικό αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα, ρίχνοντας την ευθύνη σε αυτόν, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει σχετικές αποφάσεις», τόνισε. 

Επικαλούμενος όσα ελέχθησαν ενώπιον δίκης, όταν ένας από τους δανειολήπτες μήνυσε την τράπεζα ζητώντας πίσω τα χρήματά του, ο κος Δρουσιώτης ανέφερε ότι η απάντηση της τράπεζας ήταν πως αν ανοίξει ο ασκός των αποζημιώσεων λόγω καταχρηστικών ρητρών, θα υπάρξει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα συνολικά. 

«Αν κι εμείς δεν το πιστεύουμε, ακόμα κι έτσι υπάρχει λύση: να γίνει επιστροφή των χρημάτων τμηματικά και σε βάθος χρόνου», είπε κατηγορώντας επί της ουσίας το κράτος για «κωλυσιεργία» στις διαδικασίες. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, μετά από σχετικές καταγγελίες, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου με έκθεσή του είχε δικαιώσει δανειολήπτες τους οποίους η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είχε χρεώσει βάσει καταχρηστικών ρητρών στις δανειακές συμβάσεις. Στη συνέχεια και αφού είχαν διερευνηθεί οι υποθέσεις, η διοίκηση της τράπεζας είχε παραδεχτεί δημοσίως την ύπαρξη «λάθους» και εξέφρασε την πρόθεση της αποζημίωσης των αδικημένων δανειοληπτών.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ