Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών χαμηλότερα από ΗΠΑ και Καναδά

Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η διάρκεια των δανείων είναι γενικά μεγαλύτερη από τα δάνεια σε τράπεζες άλλων περιοχών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επωφεληθούν τόσο γρήγορα όσο οι τράπεζες σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες από την τάση αύξησης των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service.
 
Στις ΗΠΑ, η κερδοφορία των τραπεζών θα συνεχίσει να ξεπερνά την κερδοφορία των τραπεζών σε άλλες χώρες, ωστόσο θα μειωθεί η θετική επίδραση από την αύξηση των επιτοκίων, αναφέρει ο διεθνής οίκος σε έκθεση του με τίτλο "Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες, παρά τα υψηλότερα επιτόκια".
 
Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η διάρκεια των δανείων είναι γενικά μεγαλύτερη από τα δάνεια σε τράπεζες άλλων περιοχών και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνος για να επανέλθουν στα υψηλότερα επιτόκια, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.
 
Αναφέρει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στοχεύει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.
 
"Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και η μεγαλύτερη χρήση των αγορών για χρηματοδότηση θα εμποδίσει τα κέρδη κερδοφορίας για τις τράπεζες στην ηπειρωτική Ευρώπη", τονίζει ο Armen Dallakyan, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής της Moody`s.
 
Σύμφωνα με τον Moody’s, τα δανειστικά επιτόκια στις τράπεζες του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανατιμηθούν ταχύτερα σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι στις τράπεζες σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς τα δάνεια τους είναι γενικά μικρότερης διάρκειας, γεγονός που παρέχει, όπως υπογραμμίζει, ταχύτερη ώθηση στα κέρδη.
 
Επιπλέον, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις στις δύο αυτές χώρες θα συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησης του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών σε σύγκριση με την αύξηση της απόδοσης των δανείων, διευρύνοντας το καθαρό περιθώριο επιτοκίου.
 
Τέλος, ο Moody’s αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, η ισχυρότερη κερδοφορία των τραπεζών έναντι των υπόλοιπων τραπεζών παγκόσμιων υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων που ξεκίνησε στα τέλη του 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ