Αξιολογούν την πιστοληπτική συμπεριφορά δανειολήπτη

Στο συνέδριο του ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γραφείων Πίστης «ACCIS» στις Βρυξέλλες, συμμετείχε και το κυπριακό Γραφείο Πίστης «Artemis»

Ο σημαντικός ρόλος των Γραφείων Πίστης (Credit Bureaus) για τις εθνικές οικονομίες και η ανάγκη της αξιολόγησης της πιστοληπτικής συμπεριφοράς και ικανότητας ενός δανειολήπτη σε όλο το φάσμα των πιστωτικών διευκολύνσεων που μπορεί αυτός να λάβει, τονίστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γραφείων Πίστης “ACCIS”,  που διεξήχθη στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε και η Artemis Credit Bureau, το κυπριακό Γραφείο Πίστης, ως πλήρες μέλος του ACCIS από την αρχή της λειτουργίας της. 

Η Artemis Credit Bureau εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο, με θέμα “Powering access to responsible credit” (“Ενισχύοντας την πρόσβαση στην υπεύθυνη πίστωση”) από το Γενικό Διευθυντή της Γιάννη Τομασίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η συμπερίληψη δεδομένων του ευρύτερου φάσματος των κατηγοριών πιστωτικών διευκολύνσεων είναι η μόνη οδός για τον σχηματισμό σφαιρικής και πλήρους εικόνας για την οικονομική συμπεριφορά του δανειολήπτη.

Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες μέσω 200 και πλέον σύνεδρων αλλά και Γραφεία Πίστης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστωτικά ιδρύματα καθώς και φορείς προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών για προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Τομασίδης είπε ότι το συνέδριο κάλυψε σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο των Γραφείων Πίστης, συμπεριλαμβανομένων επικείμενων νομοθετικών εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη λειτουργία των Γραφείων Πίστης, «καθώς και εξελίξεων και καινοτομιών σε υπηρεσίες που προσφέρουν τα Γραφεία Πίστης προκειμένου να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, η οποία είναι η στήριξη της υπεύθυνης δανειοδότησης και της υπεύθυνης δανειοληψίας».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στα πλαίσια του θέματος για την υπεύθυνη δανειοληψία, έγινε αναφορά στο ρόλο που επιτελούν τα Γραφεία Πίστης, μέσω σχετικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν σε διάφορες χώρες, για την βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Τομασίδη, στο συνέδριο τονίστηκε επίσης η ανάγκη της αξιολόγησης της πιστοληπτικής συμπεριφοράς και ικανότητας ενός δανειολήπτη σε όλο το φάσμα των πιστωτικών διευκολύνσεων που μπορεί αυτός να λάβει, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κατηγοριών πιστωτικών προϊόντων όπως είναι οι ηλεκτρονικές αγορές επί πιστώσει στο σημείο πώλησης αγαθών (”Buy Now Pay Later”) οι οποίες, λόγω και της πανδημίας, γνωρίζουν άνθηση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

«Η συμπερίληψη δεδομένων του ευρύτερου φάσματος των κατηγοριών πιστωτικών διευκολύνσεων είναι η μόνη οδός για το σχηματισμό σφαιρικής και πλήρους εικόνας για την οικονομική συμπεριφορά του δανειολήπτη, η οποία, αφενός διασφαλίζει στους πιστωτές αντικειμενική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη, και αφετέρου προστατεύει το δανειολήπτη από την παραχώρηση μιας νέας πιστωτικής διευκόλυνσης την οποία, βάσει των διαθέσιμων εισοδημάτων του και των υφιστάμενων υποχρεώσεων του, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο ΓΔ της Artemis Credit Bureau ανέφερε ότι στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε επίσης ανασκόπηση των οικονομικών επιπτώσεων των πρόσφατων κρίσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία σε δανειολήπτες και πιστωτές και έγινε αναφορά στην ουσιαστική συμβολή των Γραφείων Πίστης στην άμβλυνση των δυσχερειών που δημιουργήθηκαν στις αγορές, μέσω της υποβοήθησης της διαδικασίας παροχής πιστώσεων από τους πιστωτές σε καταναλωτές.

Artemis Credit Bureau

Ο κ. Τομασίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Artemis Credit Bureau παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κλάδο των Γραφείων Πίστης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, βάσει του στρατηγικού της πλάνου, βαδίζει στα χνάρια των πιο ανεπτυγμένων Γραφείων Πίστης του εξωτερικού.

«Σήμερα εξυπηρετούμε το σύνολο των Τραπεζών και των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων στην Κύπρο αλλά συνάμα και τους ίδιους τους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Είμαστε δεσμευμένοι, ανέφερε, να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην κυπριακή οικονομία μέσω των νέων έργων που προετοιμάζονται ή μελετώνται.

«Έχοντας ήδη διανύσει 12 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην αγορά και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης για το έργο δημοσίου συμφέροντος που επιτελούμε ως οργανισμός και πάντοτε σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, θέλουμε να μεγαλώσουμε το αποτύπωμα του κυπριακού Γραφείου Πίστης προς όφελος των πιστωτών και των δανειοληπτών και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας, η ευημερία της οποίας, αποτελεί πάγια επιδίωξη μας», υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Γραφεία Πίστης, ως Συστήματα Ανταλλαγής Δεδομένων, στην ανάπτυξη της υποδομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας μιας χώρας.

«Είναι για αυτό το λόγο που τα Συστήματα Ανταλλαγής Δεδομένων αποτελούν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες ενός αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνεισφέροντας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας», ανέφερε.    

Ο κ. Τομασίδης εξήγησε ότι τα Γραφεία Πίστης, όπως είναι η Artemis Credit Bureau, είναι τοποθετημένα μεταξύ των παρόχων πιστώσεων και των ληπτών πιστώσεων (δανειολήπτες-καταναλωτές) και βοηθούν τόσο τους πιστωτές όσο και τους καταναλωτές στη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι οι πιστωτές υποβοηθούνται από τις πληροφορίες που διαθέτει στο Αρχείο του το Γραφείο Πίστης στην διαδικασία αξιολόγησης του αξιόχρεου και της πιστοληπτικής ικανότητας των υφιστάμενων και δυνητικών δανειοληπτών τους και αυτό βοηθά τα πιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύουν τις πιστωτικές διευκολύνσεις στους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.  

«Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή, μέσω του Γραφείου Πίστης, οι καταναλωτές, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις, λαμβάνουν γνώση της οικονομικής τους εικόνας και των δυνατοτήτων τους για εξυπηρέτηση των πιστωτικών τους διευκολύνσεων.

«Αυτή η γνώση αποτελεί τη βάση για συνετή διαχείριση των πιστωτικών τους διευκολύνσεων και κατ’ επέκταση τους διασφαλίζει ένα υγιές οικονομικό προφίλ. Ως εκ των ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό ότι μέσω των Γραφείων Πίστης, σε μακροοικονομικό επίπεδο προλαμβάνεται ο υπερδανεισμός του ιδιωτικού τομέα με όλες τις θετικές συνέπειες για μια οικονομία», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διευκρινίζει για νέο τέλος φυσικού αερίου ο ΥΠΟΙΚ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ