Απέρριψε πρόταση εξαγοράς της η Τράπεζα Κύπρου

Ο επενδυτικός όμιλος Lone Star Funds επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει την πρόταση εξαγοράς.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε την πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds την οποία απέρριψε σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ όπως αναφέρεται το ποσό εξαγοράς κυμαινόταν στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή.

Ο επενδυτικός όμιλος Lone Star Funds επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει την πρόταση εξαγοράς σε δήλωση την Παρασκευή η οποία δημοσιεύτηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Lone Star σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς θα πρέπει να προβεί εκ νέου σε νέα προσφορά εξαγοράς είτε να ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε νέα προσφορά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Αναφέρεται επίσης ότι το επενδυτικό ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τη μορφή ή τη δομή της συναλλαγής μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα συμπεριλαμβανομένου λιγότερο ευνοϊκών όρων και τιμής χαμηλότερης του 1,51, ευρώ ανά μετοχή:

 α) με σύσταση ή συγκατάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

β) εάν η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώσει, δηλώσει ή καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα ή οποιαδήποτε άλλη διανομή ή απόδοση αξίας στους μετόχους της μετά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, οπότε η Lone Star διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε ισοδύναμη προσαρμογή στην προτεινόμενη προσφορά της.

γ) μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για μια "ασβεστική συναλλαγή" (whitewash transaction) σύμφωνα με τους Ιρλανδικούς Κανόνες Εξαγοράς. 

δ) εάν τρίτος ανακοινώσει σταθερή πρόθεση να κάνει προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε τιμή χαμηλότερη από 1,51 ευρώ ανά μετοχή. 

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν αναφέρει νωρίτερα την προσέγγιση εξαγοράς ενώ η εταιρεία προέβη σε δημοσίευση της πρόθεσης εξαγοράς της Τράπεζας εντός του χρόνου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, το Lone Star έχει προθεσμία μέχρι τις 5 μ.μ. στις 30 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει εάν θα κάνει προσφορά ενώ αναφέρει το διεθνές δημοσιογραφικό πρακτορείο ότι εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου σημείωσαν άνοδο έως και 23% την Παρασκευή.

Η μετοχή σημείωσε άνοδο 8% στις 4:11 μ.μ. στο Λονδίνο, με την συνολική κεφαλαιοποίηση να κυμαίνεται περίπου στις 455 εκατομμύρια στερλίνες (537 εκατομμύρια δολάρια).

Η Lone Star με έδρα το Ντάλας, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και πρόεδρο John Grayken, έχει ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τη γερμανική IKB Deutsche Industriebank AG και την πορτογαλική Novo Banco SA.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της νησιωτικής χώρας, προσφέροντας τα πάντα, από λιανική και εμπορική τραπεζική έως ασφάλειες ζωής και ασφάλειες γενικής χρήσης.

Προσθέτει ότι η εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα, αντιμετώπισε μια βαριά αναδιάρθρωση το 2013 στον απόηχο της ελληνικής κρίσης χρέους.

Επίσης αναφέρεται ότι ως μέρος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια δολάρια) εκείνη την εποχή, η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, τη Λαϊκή Τράπεζα, και ανακεφαλαιοποιήθηκε μέσω της μετατροπής των καταθέσεων σε μετοχές. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι εξοντώθηκαν σχεδόν εντελώς και 21.000 πελάτες τραπεζών που είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είδαν σχεδόν τις μισές ανασφάλιστες αποταμιεύσεις τους να μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια με 1 ευρώ ανά μετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ