Συστήνουν αύξηση επιτοκίων με «σταθερό ρυθμό»

Θα πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων με «σταθερό ρυθμό», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, καθώς η εντυπωσιακή αύξηση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις εκκλήσεις για μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων που θα είναι «ούτε πολύ αργή ούτε πολύ γρήγορη» είναι σημαντική λόγω της «υψηλής αβεβαιότητας» γύρω από τον μελλοντικό πληθωρισμό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας κλονίζουν την Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε ομιλία του στη Βαρκελώνη.

Αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια αποφεύγεις τις δυσμενείς ανατροφοδοτήσεις του πληθωρισμού και κάνει "ευκολότερη την ανάληψη διορθωτικών μέτρων στα μέσα της πορείας, εάν αλλάξουν οι συνθήκες", τόνισε ο κ. Λέιν.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, στη συνεδρία της τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα.

Η απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οδήγησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης σε θετικό από αρνητικό έδαφος και σηματοδότησε το τέλος «μιας ξεχωριστής πρώτης φάσης στην εξομάλυνση» της πολιτικής της ΕΚΤ, είπε ο κ. Λέιν.

Στην επόμενη φάση, οι αποφάσεις πολιτικής θα λαμβάνονται χρησιμοποιώντας μια "προσέγγιση συνάντηση με συνάντηση", σημείωσε.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρία της στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις προς την τράπεζα να ενεργήσει αποφασιστικά, ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 8,9%, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, καταγράφοντας υψηλό όλων των εποχών και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Το σημαντικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, ζήτησε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δείξουν «αποφασιστικότητα» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού σε ομιλία της στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τις παρατηρήσεις της, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης «αυξήθηκε», δήλωσε ο Φρέντερικ Ντουκροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην εταιρεία Pictet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fed: Υπολογίζει σε ψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ