«ΕΣΤΙΑ»: Σε εφαρμογή αφού εγκριθούν τα κονδύλια από την Βουλή

Αυτή την στιγμή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ να βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Της Μόνικας Κουρουφέξη

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» βρέθηκε ο κ. Αντρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομικών όπου και μίλησε για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και όλα όσα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κονδύλια εάν αυτά πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορεί προχωρήσει και τελικά να εφαρμοστεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως ενώ το σχέδιο δεν χρειάζεται να τύχει έγκρισης, όμως έτυχε εκτενούς διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα και στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής επιτροπής και τελικά όντως θα χρειαστεί έγκριση από την Βουλή για τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Ωστόσο, όπως είπε η Βουλή είναι ενήμερη, η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει γίνει, κάποιες από τις εισηγήσεις έχουν ληφθεί υπόψιν στη αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή το σχέδιο ΕΣΤΙΑ να βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για να εξετάσει το πώς θα χειριστεί το θέμα.

Ποιοι οι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια ήταν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα κριτήρια να είναι εντελώς αντικειμενικά, ωστόσο είπε ότι σε μικρό βαθμό υπάρχει και μια διακριτική ευχέρεια στο να αξιολογήσει αν κάποιος είναι βιώσιμος ή όχι. Και αυτό σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεγαλύτερο ωστόσο βαθμό, το σχέδιο έχει αντικειμενικά κριτήρια σε ότι αφορά την αξία της υποθήκης που βρίσκεται στις 350.000 ευρώ, στα εισοδηματικά κριτήρια, τα περιουσιακά κριτήρια κ.α.

Ποια η πραγματική αξία της υποθήκης

Κληθείς να διευκρινίσει σχετικά με την αξία της υποθήκης της πρώτης κατοικίας ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η διαδικασία είναι όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου γίνονται εκτιμήσεις από δυο εκτιμητές και εκεί όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά μπορεί να γίνει και τρίτη εκτίμηση.

Αυτή σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους είναι μια πάγια πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις και έχει ως στόχο να αποτιμηθεί με ορθότητα η αγοραία αξία της υποθήκης σήμερα.

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Χαραλάμπους σχετικά με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ στο σχετικό βίντεο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ