Ο Κωνσταντίνος Κουτεντάκης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών

Ο CEO της Alpha Bank Κύπρου αναλαμβάνει το τιμόνι του Συνδέσμου Τραπεζών μετά από τις δύο θητείες του Πανίκου Νικολάου, CEO της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Κωνσταντίνος Κουτεντάκης αναλαμβάνει ως ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου κατά σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Ο κ. Κουτεντάκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου και παίρνει τα ηνία από τον Πανίκο Νικολάου, CEO της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Συνδέσμου από το Σεπτέμβριο του 2020.

Παρόντες στην Γενική Συνέλευση ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, o Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών Javier Santamaria, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς, τα μέλη του Συνδέσμου και δημοσιογράφοι.

Π. Νικολάου: Δύο δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις θητείες

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου, Πανίκος Νικολάου, ανέφερε ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία μου παρουσία ενώπιον σας ως πρόεδρος του Συνδέσμου. Mετά από δύο δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις περιόδους, κατά τις οποίες όμως επιτεύχθηκαν πολλά, τέθηκαν οι βάσεις ώστε και την επόμενη μέρα οι ενέργειες και οι δράσεις μας να είναι στοχευμένες.

Σημείωσε ότι "Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και σίγουροι πως με καλή θέληση και από κοινού δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας".

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι "Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς οικονομίας. Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ας την προστατεύσουμε".                         

Κ. Ηροδότου: Η ΚΤΚ δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου κατά την ομιλία του ανέφερε ότι οι κρίσεις που διαχρονικά έπληξαν την χώρα μας αντιμετωπίστηκαν κάθε φορά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα και έγιναν καταλύτες θεσμικών εξελίξεων κινητοποιώντας τους πολιτειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς να πράξουν συναινετικά ότι θεωρείτο επιβεβλημένο και αναγκαίο. Σημείωσε ότι κατά αντίστοιχο τρόπο, η ΚΤΚ έλαβε δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζοντας σωρεία κρίσεων και προκλήσεων, όπως ήταν η πανδημία, ο Λίβανος και πιο πρόσφατα οι συνέπειες του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου.

"Αποφάσεις όμως που ήταν αναγκαίες για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας και του τραπεζικού τομέα. Ανάλογες ενέργειες λήφθηκαν και από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός υγιούς και φερέγγυου τραπεζικού τομέα που υποστηρίζει την οικονομία", σημείωσε ενώ τελειώνοντας ανέφερε ότι "σας διαβεβαιώ ότι με αυτό το τρόπο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και στο μέλλον".

Υπουργός Οικονομικών: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την στενή συνεργασία με το Σύνδεσμο

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις τράπεζες και η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας τους.

Σημείωσε ότι "Το αύριο είναι εδώ. Και δεν μας φοβίζει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ο τραπεζικός τομέας βαδίζει μία σταθερή πορεία προς την βιωσιμότητα. Και η βιωσιμότητα των τραπεζών, αποτελεί σίγουρα βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ