Π. Νικολάου: Εύκολος στόχος οι τράπεζες

Κάποιοι ακόμα θεωρούν πως οι τράπεζες είναι ο εύκολος στόχος και μπορούν να τους επιτίθενται, αναίτια, όποτε πρέπει να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των συμπολιτών μας

Στην τελευταία του ομιλία υπό την ιδιότητά του Προέδρου του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε στα πλαίσια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών, την Τετάρτη πως μετά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού μία ακόμα πρωτοφανής διεθνής κρίση βρίσκεται ενώπιον μας».

«Μία κρίση», είπε, «που περιλαμβάνει αύξηση των τιμών πρώτων υλών, αύξηση του κόστους ενέργειας, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Όπως είπε, σε τοπικό επίπεδο, οι τράπεζες απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι στηρίζουν έμπρακτα την κυπριακή οικονομία αφού κατά το 2021 παραχώρησαν νέα καθαρά δάνεια πέραν των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ ο νέος δανεισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να ισορροπήσουν μεταξύ διαχείρισης των νέων προκλήσεων και αντιμετώπισης των παλιών», είπε, σημειώνοντας ότι τα ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021 από 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Υπενθύμισε εξάλλου πως κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι τράπεζες διαχειρίστηκαν τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για τις νέες τραπεζικές χρεώσεις, τη μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες για αναστολή των εκποιήσεων.

«Δυστυχώς, κάποιοι ακόμα θεωρούν πως οι τράπεζες είναι ο εύκολος στόχος και μπορούν να τους επιτίθενται, αναίτια, όποτε πρέπει να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των συμπολιτών μας. Η αλήθεια ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να παρουσιάζουν» είπε.

Τέλος, ο κ. Νικολάου είπε πως κατά την περίοδο αυτή, οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη Βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους πελάτες. Οι όροι Green και Sustainable Finance δεν αποτελούν πλέον κάποια τάση της εποχής αλλά το μέλλον της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σ’ αυτά τα πλαίσια εντατικοποιούμε τις ενέργειες μας ώστε κι εμείς να είμαστε πιο έτοιμοι αλλά και οι πελάτες μας να αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ