Τράπεζες: Ανάγκη προσαρμογής και συνετών πολιτικών στις διαδοχικές κρίσεις

Οι διαδοχικές κρίσεις κατέστησαν το στοιχείο του απροσδόκητου ως κυρίαρχο

H ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών στη νέα πραγματικότητα των διαδοχικών κρίσεων στον απόηχο της κρίσης της Ουκρανίας, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία ήταν το κεντρικό μήνυμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών, την Τετάρτη.

Ψηλά στις αναφορές κατά το εναρκτήριο σκέλος της Συνέλευσης ήταν και τα μηνύματα για την διατήρηση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των καθυστερήσεων ώστε να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ανοίγοντας την συνέλευση, ο Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, τόνισε πως οι διαδοχικές κρίσεις κατέστησαν το στοιχείο του απροσδόκητου «ως κυρίαρχο σε μια εποχή αλλαγών, οικονομικών αναταράξεων, γεωπολιτικών εξελίξεων και παρατεταμένης αστάθειας».

«Της πανδημίας ακολούθησε το παγκόσμιο κύμα του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με τις οικονομικές, γεωπολιτικές ακόμη και κοινωνικές αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει συνθήκες τέλειας καταιγίδας. Όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008», τόνισε.

Ο κ. Καμμάς είπε επίσης πως οι βασικές προτεραιότητες τους Συνδέσμου είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία. «Το εν λόγω τρίπτυχο αλληλεπιδρά και διαμορφώνει τόσο τις τρέχουσες αλλά κυριότερα τις μελλοντικές συνθήκες», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ