Πού βρίσκονται τα έργα τέχνης που κατείχε ο Συνεργατισμός;

Υψηλής αξίας έργα τέχνης Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων καλλιτεχνών αναμένεται να εκτιμηθούν και να δημοπρατηθούν στο άμεσο μέλλον.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σοβαρό ζήτημα το οποίο πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητο αποτελεί η μοίρα των έργων τέχνης που είχε στην ιδιοκτησία του ο Συνεργατισμός, των οποίων η αξία εκτιμάται ως πολύ υψηλή.

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο τέχνης έχει περάσει στην κατοχή της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) η οποία αποτελεί θυγατρική σε ποσοστό 100% της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) -ήτοι ό,τι απέμεινε από τον Συνεργατισμό.

 Τα έργα βρίσκονταν διάσπαρτα στα καταστήματα όλων των επαρχιών ανά την Κύπρο, ενώ η διαδικασία συγκέντρωσης βρίσκεται σχεδόν στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, ο αριθμός των έργων ανέρχεται σε πάνω από 500, με την αξία τους ακόμα να μην μπορεί να υπολογιστεί, καθώς οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε εκτίμηση και τις οποίες είχε εκκινήσει η τότε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, διακόπηκαν λόγω της πώλησης στην Ελληνική Τράπεζα.

Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται πίνακες μεγάλης αξίας Κύπριων, Ελλαδιτών και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Συνεργατισμού ως δωρεές μελών ή εταιριών που συνεργάστηκαν με το Συνεργατικό Κίνημα.

Στόχος η μεγιστοποίηση της αξίας

Μιλώντας στο Economy Today ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ Στάυρος Ιακώβου ανέφερε ότι η διαδικασία της συλλογής των έργων και της συγκέντρωσης στις κεντρικές εγκαταστάσεις της οντότητας, βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου έδωσα αμέσως οδηγίες ώστε τα έργα να συγκεντρωθούν από όλα τα Συνεργατικά Ιδρύματα και να προχωρήσουμε σε εκτίμηση της αξίας τους από ομάδα ειδικών η οποία θα αναλάβει το έργο και στη συνέχεια σε δημοπράτηση. Η αποστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι η μεγιστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν από τον Συνεργατισμό, η αποξένωσή τους και η αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος», ανέφερε.

Ουσιαστικά, η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν αναμένεται να διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της έργα τέχνης, τουλάχιστον όχι υψηλής αξίας τα οποία να λειτουργούν ως assets.

Θα βγουν σε δημοπρασία

Σύμφωνα με τον κο Ιακώβου, τα έργα κατά πάσα πιθανότητα θα δημοπρατηθούν στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό, αλλά αυτό, όπως και η ανάθεση του έργου της εκτίμησης σε ειδική ομάδα ή γκαλερί, είναι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από σχετικές εισηγήσεις.

Ερωτηθείς αν κατά την καταγραφή και τη μεταφορά παρατηρήθηκαν περιστατικά κλοπής ή απώλειας, ο κος Ιακώβου απάντησε αρνητικά.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν στην Κύπρο λειτούργησαν πέραν των 360 Συνεργατικών Ιδρυμάτων με πάνω από 700 καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων διέθεταν έργα τέχνης.