Στην πόρτα εξόδου 500 υπαλλήλοι της Ελληνικής Τράπεζας - Μέχρι €200.000 η αποζημίωση

Η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται πολύ σύντομα να το ανακοινώσει. Θα προνοεί μέγιστο ποσό αποζημίωσης €200.000

Πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Τράπεζα το νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους. Όπως πληροφορούμαστε αυτή την περίοδο μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα. Το σχέδιο θα είναι στα πρότυπα αυτού που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα Κύπρου τον περασμένο Ιούλιο και όπως αφήνεται να νοηθεί θα είναι ενδεχομένως το τελευταίο που θα υιοθετηθεί με πρόνοια για αφορολόγητη αποζημίωση.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το σχέδιο, όπως και το αντίστοιχο της Τράπεζας Κύπρου, θα διαλαμβάνει μέγιστο ποσό αποζημίωσης €200.000. Το εφάπαξ θα υπολογιστεί με βάση τα έτη υπηρεσίας, επί του ετήσιου μισθού, επί του συντελεστή ηλικίας και των ετών υπηρεσίας. Η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης της δομής του εφάπαξ ποσού ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εργαζόμενοι με το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι όπως το σχέδιο να είναι γενναιόδωρο για τους εργαζόμενους ώστε να γίνει αποδεκτό από αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων, καθότι η τράπεζα φέρεται να επιδιώκει την αποχώρηση περίπου 500 υπαλλήλων. Αντίστοιχα να υπενθυμίσουμε ότι στόχος της Τράπεζας Κύπρου με το δικό της σχέδιο εθελούσιας εξόδου το περασμένο καλοκαίρι ήταν η αποχώρηση περί των 600 υπαλλήλων στόχος ο οποίος είχε επιτευχθεί και με το παραπάνω.

Το σχέδιο θα απευθύνεται σε όλο το προσωπικό και όπως έχει προαναφερθεί αναμένεται να είναι το τελευταίο με πρόνοια για αφορολόγητη αποζημίωση. Το σχέδιο εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Τράπεζας που έχει στόχο μεταξύ άλλων τη μείωση του εργατικού κόστους, δεδομένου όπως αναφέρεται ότι ο δείκτης εσόδων – εξόδων είναι ιδιαίτερα ψηλός. Θα προχωρήσει δηλαδή ο μετασχηματισμός της τράπεζας προς την κατεύθυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης ώστε μεγάλος αριθμός υπηρεσιών να μπορεί να διεκπεραιώνεται από τα ψηφιακά κανάλια της τράπεζας.

Πέραν των πιο πάνω, στις πρόνοιες του σχεδίου αναμένεται να περιλαμβάνεται και το θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία αναμένεται να καλύπτει και τα υφιστάμενα εξαρτώμενα άτομα των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο ταμείο. Η ασφαλιστική κάλυψη θα συνεχίσει να ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης των υπαλλήλων για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Διαδικαστικά, σημειώνεται ότι το εφάπαξ ποσό της χαριστικής αποζημίωσης θα κατατεθεί στον τρεχούμενο λογαριασμό των υπαλλήλων που θα δηλώσουν συμμετοχή στο σχέδιο, ενώ θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας σε όσους αποχωρήσουν, όπως επίσης και η μεταφερόμενη ετήσια άδεια από προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός περίπου η Ελληνική Τράπεζα είχε προχωρήσει με τη διευθέτηση ακόμα μιας εκκρεμότητας, επαναφέροντας τους μισθούς του προσωπικού των πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), οι οποίοι είχαν μειωθεί κατά  την 01/01/2014, βάσει της Έκτακτης Ειδικής Συμφωνίας Ορισμένης Διάρκειας («ΕΕΣΟΔ»). Η εν λόγω έγκριση δόθηκε μετά από την απόφαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και κατόπιν σχετικών  συζητήσεων μεταξύ της τράπεζας και του ΤΕΣ. Ο αναπροσαρμοσμένος μισθός καταβλήθηκε στο επηρεαζόμενο προσωπικό με τη μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου 2022 και οποιαδήποτε αναδρομικά ποσά προκύπτουν από 01/01/2019 μέχρι 30/09/2022, αναμένεται να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Καρφιά σε Ελεγκτική Υπηρεσία για φάκελο πολιτογράφησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ