Σήμερα τα εννιαμηνιαία της Ελληνικής Τράπεζας

Πέτυχε τους στόχους του το σχέδιο εθελούσιας εξόδου - Eτήσια εξοικονόμηση €30 εκατ. αρχής γενομένης από το 2023

Ανακοινώνονται σήμερα τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης.

Στα αποτελέσματα αναμένεται να γίνει αναφορά και στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου που είχε καταρτίσει η τράπεζα. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, περίπου 450 άτομα εγκρίθηκαν για αποχώρηση με την ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας πρόωρης αποχώρησης με κόστος €70 εκατομμυρίων. «Το κόστος του Σχεδίου αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022», αναφέρει η τράπεζα.

Η τράπεζα, όπως έχει επισημανθεί, είχε το δικαίωμα να απορρίψει αίτηση εργαζομένου να συμπεριληφθεί στο σχέδιο εξόδου, εφόσον κρινόταν ότι ήταν απαραίτητος. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις εργαζομένων σε διάφορα τμήματα ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει κατάργηση κάποιων θέσεων και δημιουργία νέων.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη εξαμηνία του έτους, η Ελληνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη €55,4 εκατ. σε σχέση με κέρδη €21,0 εκατ. που είχε παρουσιάσει την 1η εξαμηνία του 2021. Ο Αναπροσαρμοσμένος Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) έφτασε στο 3,6% και ο Αναπροσαρμοσμένος Δείκτης κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΧ στο 57%. Επίσης είχε ανακοινωθεί ότι το Project Starlight, η συμφωνία για την πώληση περίπου €0,7 δισ. ΜΕΧ και την πώληση της APS Debt Servicer, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους για την 1η εξαμηνία του 2022 ανήλθαν στα €133 εκατ. και οι ζημιές απομείωσης στα €11,2 εκατ. Οι νέες χορηγήσεις κατά την 1η εξαμηνία του 2022 ανήλθαν στα €556 εκατ.  Ο Δείκτης κάλυψης των προβλέψεων των ΜΕΧ ανήλθε στο 53% στις 30 Ιουνίου 2022. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 1η εξαμηνία του 2022 ανήλθε στο 76%, ενώ υπήρξε πλεόνασμα ρευστότητας με τον Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 473%, στα €6,4 δισ. Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανήλθε στο 41% στα €556 εκατ. Στις 30 Ιουνίου 2022, οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε €15,5 δισ. και αυξήθηκαν κατά 3% από το τέλος του έτους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Ζητά στήριξη και επίλυση προβλημάτων στα κουμανταροχώρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ