Ελλάδα: Η απάντηση των τραπεζών στο πρέσινγκ της κυβέρνησης

Την επιδότηση του επιτοκίου των ευάλωτων νοικοκυριών αντιπροτείνουν οι τράπεζες, στην έντονη πολιτική πίεση που δέχονται

Την επιδότηση του επιτοκίου των ευάλωτων νοικοκυριών αντιπροτείνουν οι τράπεζες, στην έντονη πολιτική πίεση που δέχονται, για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων, που προκαλούν οι αναπροσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η πρόταση προς τους ευάλωτους δανειολήπτες έχει ήδη διαμορφωθεί και αφορά τους δανειολήπτες εκείνους που έφεραν τα κριτήρια και για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1». Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει να έχουν ρυθμισμένο δάνειο ή προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιδότηση θα αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες και θα διαρκέσει για έναν χρόνο, από 1ης.1.23 έως το τέλος του επόμενου έτους. Οι τράπεζες θα καλύπτουν χωρίς καμία αλλαγή στη μορφή του δανείου ούτε στα δομικά του χαρακτηριστικά το 50% της αύξησης της δόσης όπως αυτή προέκυψε από το αυξημένο επιτόκιο στο διάστημα του Ιουλίου έως και τις 31.12.22.

Η περίμετρος δεν ξεπερνά τους 30.000 δανειολήπτες καθώς πολλοί δανειολήπτες από εκείνους που είναι ευάλωτοι έχουν σταθερό επιτόκιο και κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν πλέον τόκους αλλά μόνον κεφάλαιο, επομένως σε αυτούς δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς τη δόση που καταβάλλουν.

Προμήθειες
Παράλληλα, αναγκαστικά στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το ζήτημα των προμηθειών για τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος που έθεσε η κυβέρνηση. Οι τράπεζες καλούνται να μελετήσουν τι κόστος μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και πώς και εάν μπορούν τα χαμένα έσοδα να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Επιτόκια καταθέσεων
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες κρατούν μηδενικά τα καταθετικά επιτόκια σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες τα επιτόκια είναι εξαιρετικά μικρά. Τα επιτόκια αυτά οι τράπεζες είχαν πρόθεση ούτως ή άλλως να τα αυξήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η εκτίμηση είναι πως το μισό της αύξησης που θα προωθήσει η ΕΚΤ μέσα στον Δεκέμβριο θα περάσει στους καταθέτες είτε εντός του έτους ή το πολύ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο και αυτή η κίνηση υπολείπεται αισθητά των κερδών που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τα επιτόκια.
Από την πλευρά τους τραπεζικά στελέχη δικαιολογούν την καθυστέρηση αυτή, στο πλαίσιο της άφθονης ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες και ως εκ τούτου το γεγονός αυτό διαμορφώνει χαμηλό κοστολόγιο χρήματος.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: ΥΠΟΙΚ σε τράπεζες: Αυξήστε άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ