Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό με αρκετά έντονους ρυθμούς, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία αλλάζουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Σύμφωνα με τη UBS, το 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.078 μετρικούς τόνους, την υψηλότερη ετήσια ζήτηση για χρυσό από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1950 και υπερδιπλάσιο από τους 450 μετρικούς τόνους που αγοράστηκαν το 2021. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι με βάση τους αριθμούς του πρώτου τριμήνου , οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν 700 μετρικούς τόνους φέτος. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο των 500 μετρικών τόνων από το 2010.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) , η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών) μειώθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, το υψηλότερο ποσοστό αγορών που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2000, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία τρίμηνα.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση αγοράς κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να συνεχιστεί εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και αυξημένου πληθωρισμού», δήλωσε η UBS. «Στην πραγματικότητα, η απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τα ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να έχει οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών».
Το δολάριο
Το δολάριο ΗΠΑ αποτελούσε παραδοσιακά βασικό στήριγμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος της ζήτησης για χρυσό έχει θεωρηθεί ως ένδειξη αποδολαριοποίησης μετά τη χρήση του δολαρίου για να ασκηθεί οικονομική πίεση στη Ρωσία για τον πόλεμό της με την Ουκρανία.
Μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών που αγοράζουν χρυσό είναι εκείνες σε χώρες που επιδιώκουν να εκτοπίσουν την κυριαρχία του δολαρίου στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά ή προσπαθούν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις νομισμάτων, όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ινδία .
Αυτή η διαρκής υψηλή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένας από τους λόγους που η UBS πιστεύει ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει στα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και στα 2.200 δολάρια έως τον Μάρτιο του 2024. Ο χρυσός υποχώρησε κάτω από τα 2.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 8% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο ρόλος της Fed
Ένας άλλος παράγοντας που θα βοηθήσει στο ράλι του χρυσού είναι η αδυναμία του δολαρίου. Σύμφωνα με την UBS, το δολάριο πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω καθώς η Federal Reserve δείχνει έτοιμη να σταματήσει τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους.
«Ο χρυσός έχει ιστορικά καλή απόδοση όταν το αμερικανικό δολάριο μειώνεται λόγω της ισχυρής αρνητικής συσχέτισής του και βλέπουμε έναν άλλο γύρο αδυναμίας του δολαρίου τους επόμενους 6-12 μήνες», ανέφερε το σημείωμα.
Ένας τρίτος παράγοντας υπέρ του χρυσού είναι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ, με την UBS να σημειώνει υποχώρηση του ΑΕΠ, των κατασκευών, της μεταποίησης και του καταναλωτικού κλίματος. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι θα επηρεάσουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, πρόσθεσαν αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για το ανώτατο όριο του χρέους ενισχύουν επίσης ένα ράλι στον χρυσό. Ενώ οι περισσότεροι παρατηρητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια χρεοκοπία είναι απίθανο να συμβεί, αναλυτές εκτιμούν ότι όσο αυξάνουν οι ανησυχίες για χρεοκοπία των ΗΠΑ τόσο θα ενισχύονται οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήθηκαν τα πωλητήρια έγγραφα και μειώθηκαν οι υποθήκες