Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ καθαρών εσόδων από τόκους το τελευταίο έτος. Το γεγονός αυτό δελεάζει ορισμένες κυβερνήσεις που επιχειρούν να φορολογήσουν αυτά τα κέρδη ακριβώς τη στιγμή που ο κύκλος φαίνεται να έχει κορυφωθεί.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο 2 από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα δουν τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης καθαρών εσόδων από τόκους (NII, Νet Interest Income) – ουσιαστικά η διαφορά μεταξύ των τόκων που κερδίζει μια τράπεζα από τα δάνεια και πληρώνει για τις καταθέσεις – να συνεχίσουν να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο, με βάση τις εκτιμήσεις του Bloomberg.
Πέντε από αυτές τις τράπεζες μπορεί να δουν το ΝΙΙ να έχει αρνητικές αποδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη πτώση 19,5% να αναμένεται για την Raiffeisen Bank της Αυστρίας, σύμφωνα με αναλυτές.
Καμιά τράπεζα δεν έχασε σε αυτό το μέγεθος κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, με το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών να ξεπερνούν τις προσδοκίες σχετικά με το NII και το υπόλοιπο ποσοστό να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Τέτοια ποσοστά ωστόσο πρόκειται να γίνουν πιο σπάνια καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη πολιτική πίεση να μετακυλίσουν τους τόκους στους αποταμιευτές, την απειλή έκτακτης φορολόγησης και την ολοκλήρωση της πολιτικής των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Αιχμή του δόρατος Ιταλία και Ισπανία
Η έκτακτη φορολόγηση που αποφάσισε Τζόρτζια Μελόνι στα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών, που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι τη Δευτέρα – και η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της πιθανής κατάρρευσης της αξίας των μετοχών του ιταλικού τραπεζικού κλάδου – ήταν η τελευταία προτεινόμενη δράση προς αυτή την κατεύθυνση στην Γηραιά Ήπειρο.
Στην Ισπανία, όπου οι τράπεζες υστερούν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όσον αφορά τη μετακύλιση τόκων σε πελάτες, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζών και του σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας Πέδρο Σάντσεθ για την επιβολή έκτακτου φόρου σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας. Ο φόρος θα μπορούσε να μειώσει τα προ φόρων κέρδη το 2023-2024 έως και κατά 10% για ορισμένες τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στη Βρετανία, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς προέτρεψε τις τράπεζες της χώρας τον περασμένο μήνα να «επιταχύνουν» τις προσπάθειές τους να μετακυλίσουν τα κέρδη από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθέτες και προειδοποίησε για «ισχυρή δράση» εάν αυτό δε γίνει.
Τέτοιες παρεμβάσεις ελάχιστα θα προσελκύσουν επενδυτές στον κλάδο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Η ανακοίνωση της Ρώμης «είναι μια ακόμη αυθαίρετη κίνηση της κυβέρνησης για να επηρεάσει αρνητικά τις τράπεζες τη στιγμή που τελικά αναπληρώνουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις μετά από πολλά χρόνια τεχνητά συμπιεσμένων περιθωρίων επιτοκίου», δήλωσε ο Jerry del Missier, ιδρυτής της Copper Street Capital και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays. «Κανονικοποιεί περαιτέρω έναν φόρο που βλάπτει τη βιωσιμότητα των εγχώριων τραπεζών στην Ευρώπη για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος», κατέληξε, υπογραμμίζοντας την έντονη αντίδραση του τραπεζικού κλάδου σε μέτρα που θίγουν την υψηλή κερδοφορία τους…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίφθηκε άλλη μια αγωγή κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής